Ohrožují těhotné vegetariánky zdraví své i svého dítěte? II. část

Rubrika: Těhotenství

1268185_fruitsO tom, že v těhotenství by strava nastávající maminky měla být pestrá a vyvážená bylo již napsáno mnoho. Jak je tomu ale u maminek, které maso ze svého jídelníčku částečně nebo zcela vyřadí?

Důležitým ukazatelem stavu výživy v těhotenství je váhový přírůstek. Za první tři měsíce těhotenství by měla žena přibrat na váze cca 1,5 kg a v dalších měsících přibírat nejvýše 400g týdně tak, aby přírůstek hmotnosti za celé těhotenství činil 8 – 14 kg. Nedostatečný váhový přírůstek má vliv na porodní váhu dítěte a ta má zase vliv na zdraví dítěte. Protože vegetariánky nejí maso, může pro ně být dostatečný nárůst váhy problémem, a tak je potřeba jej zajistit jinak. Doporučený denní příjem kalorií pro budoucí maminku vegetariánku je větší o 300 kalorií. Jedním ze způsobů, jak zvýšit kalorickou hodnotu jídla, je přidání dalšího oleje do zeleninového salátu, který by tam stejně měl být přítomen kvůli vitamínům rozpustným v tucích, a konzumace jídel bohatých na tuky, například oříšky. V těhotenství stoupá fyziologická potřeba bílkovin, vápníku, hořčíku, zinku, jódu, železa, kyseliny listové a některých dalších vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, a tak pojďme jídelníčkem krok za krokem.

BÍLKOVINY
jsou základním stavebním materiálem nových buněk. V jídelníčku by neměla chybět vejce (tři za týden), brambory, ořechy a luštěniny (čočka, fazole, hrášek). Dále se doporučují dva až tři plátky netučného sýra a jedna sklenice polotučného mléka (nejlépe v bio kvalitě) denně. Z mléčných produktů je dobré sníst za den ještě jeden jogurt. Mléčné výrobky jsou mimo jiné zdrojem vápníku, který miminko v prenatálním stadiu potřebuje pro správný vývoj kostí a zubů.

ŽELEZO
je další látkou, která by neměla v potravě nastávající maminky chybět. Jeho spotřeba se během těhotenství zdvojnásobuje. Znamená to konzumovat dostatek zelené zeleniny a bylinek, celozrnné výrobky a müsli. Cenným zdrojem železa (ale také vitaminů skupiny B) je proso, ovesné vločky, sezam, sušené meruňky a fíky. Odborníci na výživu doporučují vypít ráno sklenici čerstvě vymačkané pomerančové nebo grapefruitové šťávy, protože vitamin C zlepšuje využití železa v organismu. K jídlu se nedoporučuje pít mléko a černý čaj, protože naopak využití železa snižují.

JÓD
Zdrojem jódu a rovněž nenasycených mastných kyselin jsou ryby. Měly by se na stole objevovat dvakrát týdně. Kromě bílkovin obsahují i určité množství železa (sice ne tolik, jako maso červené, ale vyrovnají se některým druhům drůbežího masa) a mořské druhy ryb hlavně obsahují větší množství jódu, který je pro vývoj miminka velmi důležitý a jehož příjem je v našem vnitrozemském státě často snížený. Tak jako u ostatních druhů masa je vhodné dávat přednost spíše méně tučným druhům, např. treska a to především v první polovině těhotenství. Ve druhé polovině těhotenství, resp. ve třetím trimestru, lze občas zařadit i tučnější druhy, jako např. losos, makrela, apod., a to zejména kvůli obsahu mastných kyselin, které mohou snížit případné riziko podváhy dítěte. Kvůli vysokému obsahu rtuti se nedoporučuje tuňák, kvůli úpravě se nedoporučují rybí prsty (hluboké mražení) a suši (syrové maso).
Pokud stravovací zvyklosti drůbeží a rybí maso nepřipouštějí, je na místě používat jodidovanou sůl. Jódem se dnes obohacují i některé potraviny, například chléb nebo müsli. Mezi další potraviny, obsahující jód, patří například některé druhy zeleniny (zelené fazolky, mrkev, rajčata), ovoce (citróny, černý rybíz, jablka, jahody, maliny, višně), ale lze jej nalézt i v některém koření (česnek, tymián) a v léčivých bylinkách (fenykl – ten se používá především v čajových směsích proti nadýmání). Na druhou stranu je ale zapotřebí dávat pozor na potraviny, které mohou příjem jódu blokovat (růžičková kapusta, zelí, květák, kapusta či špenát).

KYSELINA LISTOVÁ
patří do skupiny vitamínů B a je nezbytná pro růst a řadu procesů normálního vývoje zárodku a omezuje vznik mutací genů. Kromě vlivu na vývoj plodu lze z některých studií usuzovat, že dostatečný příjem kyseliny listové má vliv na vyšší porodní hmotnost miminka a omezuje riziko předčasného porodu. S nedostatečným přísunem kyseliny listové v těhotenství je spojován výskyt vrozených vývojových vad (defekty neurální trubice, deformace a znetvoření srdce, končetin, rozštěp patra, atd.). Z tohoto důvodu je velmi důležité dbát na dostatečný příjem kyseliny listové minimálně jeden měsíc před otěhotněním a první tři měsíce těhotenství, neboť se tak riziko vzniku vývojových vad sníží až o 70%. Doporučená denní dávka je stanovena u těhotných na dvojnásobek, tedy na 800 mikrogramů na den. Nejvyšší obsah kyseliny listové má listová zelenina (především špenát, kapusta a růžičková kapusta, brokolice, chřest aj.), ovoce (především citrusové plody), dále vejce, kvasnice, ořechy, sója, fazole a některé cereální výrobky.

VITAMÍNY
by se měly na talíři objevovat v podobě čerstvé zeleniny a ovoce, pokud možno v pěti porcích v průběhu dne. Doporučuje se konzumovat hlavně listovou zeleninu, která obsahuje kromě vitaminu C a železa také jód a důležitou kyselinu listovou. Čerstvá zelenina ve větším množství může někdy působit nadýmavě. Lépe je snášena zelenina tepelně upravená – vařená nebo dušená v páře. Tepelná úprava by ale měla být jen krátká a šetrná, aby si zelenina zachovala co nejvíce cenných látek.
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro růst a vývoj tkání a krvetvorbu a budoucím maminkám pomáhají snižovat těhotenské nevolnosti a zvracení.

VEGETARIÁNSKÁ VÝŽIVA U DĚTÍ
je téma hodně diskutované, nicméně bylo prokázáno, že děti, které se narodí vegetariánkám, jsou stejně zdravé, jako děti matek, které jedí běžně různé druhy masa. A stejně jako u dospělých má i vegetariánská výživa dětí určitá rizika, ale i ta lze eliminovat správným výběrem vegetariánských potravin. Pak jsou vegetariánské děti zdravé, normálně vyvinuté po stránce fyzické i psychické a netrpí žádným nutričním deficitem.
Je však třeba neustále mít na mysli, že alternativní diety typu veganství a makrobiotiky jsou pro vývoj plodu značně rizikové a nebezpečí poškození z nedostatečné výživy je vysoké. To potvrzuje řada odborných studií, které upozorňují zejména na devastovaný nutriční stav dětí ve smyslu proteinoenergetické malnutrice, deficitu vitaminu D a vápníku, vitaminu B12, železa, zinku a dalších, což se může projevit i zvýšenou úmrtností. Z těchto důvodů i při pečlivé snaze o dodržení všech výše uvedených bodů by si měla každá nastávající matka rozmyslet, zda má právo vystavit své dítě těmto rizikům. Z lékařského hlediska je veganství a makrobiotika hodnoceno jako jednoznačně nevhodný způsob stravování matky během těhotenství.

ZÁVĚREM
lze říci, že k zajištění zvýšené potřeby některých látek (např. železa, jódu, zinku, kyseliny listové) zpravidla nestačí běžná výživa a je třeba jejich doplňování v podobě nutričních doplňků. Ale ty ostatně užívají i nastávající maminky nevegetariánky. Podstatné tedy je o případných léčkách a problémech, které s sebou tento způsob výživy může přinést, vědět a být na ně připravena. Ale ze všeho nejdůležitější je pro nastávající maminku i pro její miminko nestresovat se, ale naopak být v pohodě a dobré náladě. A pokud jste se jako nastávající maminka rozhodla u vegetariánské stravy setrvat, přeji vám hodně trpělivosti, úspěšné překonání všech překážek, které vám může vaše okolí v souvislosti s vaším těhotenstvím a vegetariánstvím přinést a hlavně zdravé miminko.

Napsal/a: Petra Choltová

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (15 vyjádření)

  • Danniella

    Zajímalo by mě, proč se někteří tak chytří a uvědomělí lidé nejsou schopni pod své světoborné názory ani podepsat. To svědčí opravdu o vysoké úrovni, kterou asi my ostatní nemáme, včetně tvůrce webu, autorky článku a přavděpodobně také včetně většiny veškerého lidstva.

  • lnori

    Tak jsem se pobavila komentářema .))))) Já za celý těhotenství přibrala za sebe dvě nebo tři kila, můj pupek v termínu porodu vypadal, jako kdyby byl teprve v šestém měsíci a nakonec holka měla 3140g. Dítko roste moc dobře, doktorka se mě ptala, jestli jsem byla vegetarián i v těhotenství a při pohledu na malou nevěřila svým očím. Nevím proč si pořád spousta lidí myslí, že vegetariánství škodí. Maso se dlouho nejedlo a přišlo sem až s křesťanstvím. Nový zákon je celý propletený zvířaty a úctě k nim. V pozdějších letech nějaká hlava církve určila, že naso se nesmí jíst pouze v kombinaci s pitím mlíka, tím maso povolila. Přes různé další prazvláštní kombinace zákazů masa vs. něčeho povolila maso úplně. Desatero naštěstí zůstalo – minimálně a hodně povrchově řečeno je tam to nezabiješ. (Nejsem věřící.) Nakonec se vegetariánství označilo za módu..
    Jód tělo nezískává pouze z ryb. Mnohem více jódu získáme z jodidované soli. I tak je to v ČR čtyřnásobně míň, než v USA. U nás totiž nejsou výrobci potravin povinni používat jodidovanou sůl.

  • Holky, já myslím, že celá reakce anonymního je jen výlev ortodoxního makrobiotika neuznávajícího a nerespektujícího druhé lidi, jejich osobnost a názor. A navíc nemá ani tolik slušnosti, aby se pod svoji kritiku podepsal… Smutné…

  • Matilda

    Lien, myslím si, že když si tělo řekne, tak by se měl ten instinkt poslechnout. Souhlasím s tím, že mléko zas není taková výhra, znám lidi, co ho milují a nedají na něj dopustit a jsou zdraví. Znám lidi, co ho nesnáší a nevypijí ani sklenici. Já si dám jednou za čas svůj oblíbený oběd brambory ve šlupce a k tomu sklenici chlazeného mléka, jinak pouze do kávy, občas dojím jogurt po malém, a jinak jsou u nás z mléčných výrobků nejčastěji tvrdé sýry. Ale holky mají každý den jogurt nebo tvaroh. Myslím, že to nijak se spotřebou mléka nepřeháníme, a ještě dodám, že kdykoliv jsou zahleněné a trápí je rýma, kašel, tak samy od sebe přirozeně cokoliv z mléka odmítají.
    Kdyby anonymní napsal, já jsem makrobiotik a jsem s tím takto spokojený, pomohlo mi to v tomhle a v tomhle, cítím se zdravější – tak neřeknu ani ň. Ale takové podání názoru mi trošku vadí.

  • Lien

    Tak i za mě musím říct, že mě právě tohle zpracování vyhovuje. Dobře se zde orientuju a nenašla jsem lepší stránky.
    Na druhou stranu souhlasím, s tím, že mléko je pro lidský organismus přítěží. Zahleňuje, odvápňuje, obsahuje složky nestravitelné. Každého věc, jak a kolik mléčných výrobků má rád a je ochoten jíst. U nás se to tedy nepřehání. Nemám na to chuť, kdybych měla, tak to jím. A malá má mléko ode mě, takže ta nedostává téměř nic.

  • Matilda

    Anonymní, jednoduchá rada – nelíbí se ti, nechoď sem.
    Já naopak tyhle stránky pokládám za nejlepší, co jsem za tu spoustu let našla, a to z velké části díky jednoduchému – podle tebe dětskému a naivnímu – provedení.

    Proti vegetariánství nic nemám, i když já sama maso jím ráda a v ničem mi nevadí, stačí 1x – 2x do týdne.
    S makrobiotikou a veganstvím nesouhlasím, podle mě je to už demagogie a fanatismus, navíc lidé, kteří jsou makrobiotiky, mají v mých očích jednu velkou vadu – snaží se své okolí velmi nepříjemnou a útočnou cestou přesvědčit o nutnosti makrobiotiky – viz příspěvek anonymní, který to potvrzuje.

    To, že zdraví a váha dítěte je závislé na váhovém přírůstku těhotné ženy, není pravda. Ve svém okolí mám pár žen s minimálním nebo žádným váhovým přírůstkem – porodily zdravé a normálně vážící miminko. Moje kamarádka čeká miminko v listopadu, přibrala zatím jedno kilo, nemá žádné bříško, ale vše probíhá v naprostém pořádku a doufám, že taky všechno dopadne dobře.

    To jen tak na okraj, v podstatě mě vyprovokoval názor anonymní:-)

  • Anonymní

    Příšerný článek plný nesmyslů a bludů. Doporučovat mléko nebo varovat před vegetariánstvím, notabene před makrobiotikou, která je v podstatě nejvyváženějším způsobem stravování (ale fakt by se s ní mělo začít mnohem dřív než v těhu, to z důvodu eliminací – když člověk najede na OPRAVDU zdravou stravu, tělo se chce zbavit starých škodlivin, což někdy není zrovna příjemné), to svědčí o pořádné dávce předsudků, konzervativnosti a nejspíš i posledlosti reklamami, které nám mimo jiné vnucují MYLNÝ názor, že mléko je nejlepším zdroj vápníku. Ne, není. Naopak. Kravské mléko má takové složení, s nímž se ČLOVĚK není schopen vypořádat, a v konečném důsledku naopak ODVÁPŇUJE, zahleňuje a celkově dráždí náš organismus.

    Mimochodem, celý web je dost příšerný. Ten design dělalo pětileté dítě….?

  • Anonymní

    Já se sice na dítě ještě nechystám, ale jsem vegetariánka už dlouho. Stravuju se pestře, ono těch jídel bez masa je spooousta. Klidně si dám i omáčku, buď bez masa nebo se sójou a nijak netrpím. I železa mám dost a to chodím dávat krev, čímž se zásoby železa vyčerpávají. A už bylo spousta výzkumů která dokázala, že vegetariánům nic nechybí. Podle mě se většina vegetariánů stravuje mnohem zdravěji než většina masožravců. Vegetarián jí totiž hodně zeleniny, která často u lidí chybí a navíc se nad svým jídelníčkem zamýšlí, což normální lidé většinou nedělají.

  • Zuzi, spoustu bezmasých jídel určitě znáš a vaříš je – čočka (bez párku, jen vejcem), fazole se zeleninou a rýží, různé zapečené těstoviny, rizota, omáčky – rajská, koprovka, atd. místo masa vajíčko, zapečená brokolice se sýrovou omáčkou, zapečený plněný lilek, smažené žampiony, smažený sýr, hermelín, sýrový špíz, v létě na gril brambory, zelenina, houby,…

  • Zuzi, nechci moc odbočovat od tématu, ale k těm receptům – je toho opravdu hodně, když už pomineš taková jídla, jako třeba smažený květák, co takhle: zeleninové rizoto, zapékané cukety s bramborem, rajskou nebo koprovou omáčku dělávám ve variantě s vejcem (mimochodem jedno vejce má údajně stejnou výživovou hodnotu jako 100g masa), dále je skvělá jen lehce podušená zeleninka třeba s rýží nebo bramborem, různé placičky – květákové, brokolicové, rybí karbanátky, z ryb třeba dušené filé (to dělávám se sýrem nebo zeleninou)… je toho moc moc a je to móc dobré :))) Jsou to zdravá jídla a příprava moc času nezabere.

  • Váhový přírůstek těhotné a velikost miminka spolu podle mě nijak nesouvisí. U prvního jsem přibrala 6kg, měl 3,1kg, u druhého se mi podařilo přibrat 9kg a mimi mělo 2,8kg. Jedla jsem všechno. Přesto bych moc ráda náš jídelníček upravila, vegetariánka ze mě asi nikdy nebude, ale maso by mi stačilo 2x týdně. Problém je v tom, že jsem vyrostla na klasické stravě a pod bezmasým jídlem si představím většinou palačinky, krupici a ovocné knedlíky. Nemám nápady na jednoduché bezmasé recepty. Byla byste některá ochotná se se mnou o pár oblíbených a opravdu nenáročných receptů podělit? Nebo mi i doporučit vhodnou kuchařku, na trhu je toho spousta, ale právě proto nevím, co vybrat. Recepty mi připadají složité a vždy tak třetinu ingrediencí neznám.

  • Virenka

    Lucko, souhlasím, jódu je většinou v potravě dostatek, protože mimo to ovoce se také plošně jodizuje sůl, tedy veškeré pečivo, a taky ty nedoporučované, ale hojně v naší populaci konzumované uzeniny přísun zajistí. U těhotných ovšem spotřeba jódu stoupá 100%, takže je dobré přidat cca2x týdně porci mořské ryby. Pokud je žena zásadně nejí, raději předepíšu jód tabletkový, protože i jeho nevelký nedostatek ovlivňuje vývoj mozku miminka, navíc vysoká potřeba trvá i v období kojení.

    Ivčo, máš pravdu, že veganky svému tělu rozhodně nedodávají, co tělo pro těhotenství potřebuje. Ale vegetariánka konzumující mléčné výrobky a vejce je schopná jíst velmi kvalitně, určitě líp než spousta všežravců, a kromě toho železa (a ani to asi ne vždy) jí naprosto plnohodnotně.
    6-8kg přírůstek váhy v těhotenství je naprosto v pořádku, a vůbec nejlepší by byl pro ženu, která již má mírnou nadváhu. Těm se to ale často nedaří, většinou to také nejsou vegetariánky :-))).

  • Anonymní

    já jsem u prvního těhotenství přibrala 16kg a u druhého 14kg a to jsem vegetariánka… a rozhodně není pravda, že když těhulka málo přibere, má malé miminko… známá taky přibrala jenom asi 6kg a malá měla 3kg… a to byla vždycky strašně hubená… maso jí…
    jinak jód obsahuje ovoce a zelenina, která vyrostla v přímořských státech (jód je v půdě… u nás je jód z půdy vyčerpán), takže v dnešní době není až tak těžké mít jódu dostatek…
    Lucka

  • Ivča a Domča
    Ivča a Domča

    Mě se tenhle článek také líbil, je přehledný a zajímavý.
    Já tvrdím, že všeho s mírou. Budoucí maminka, která se bude stravovat například jen zeleninou podle mě zcela jistě ohrožuje zdraví dítěte. Prostě každá maminka by se měla zamyslet v těhotenství především nad svým miminkem.

    Jinak souhlasím s Virenkou, znám taky kamarádku, která přibrala asi 6 – 7 kg, ale diety nedržela.

  • Virenka

    Moc hezký a kompletní článek, návod pro každého -i všežravce, jak zkvalitnit stravu nejen v těhotenství.

    Chci dodat, že pouze malý váhový přírůstek neříká, že se těhotná žena špatně stravuje. Jsou ženy, které i při zvýšeném přísunu stravy v těhotenství nepřibírají „podle tabulek“ kvůli svému metabolismu. Tato situace ale nemívá vliv na nižší váhu dítěte! Naopak, pokud žena drží jakoukoliv formu diety, nárazová omezení stravy, nejí od 17 hod. kvůli štíhlé linii -a z těchto důvodů málo přibývá na váze, toto může vést k potížím dítěte.

    A ke zdrojům železa ještě dodám, že výborným zdrojem je brokolice (mohla by zaniknout v té zelené zelenině), v Naturalu dostupné sušené černé jeřabiny a melasa.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist