Infekce močových cest v těhotenství

Infekce močových cest je nepříjemná záležitost, ke které jsou těhotné ženy náchylnější než obvykle. V průběhu těhotenství má problémy s infekcí močových cest téměř 4 % žen.

Zvětšující se děloha během těhotenství tlačí na močovody a tím v nich zpomaluje průtok moči. Děloha tlačí také na močový měchýř, to způsobuje jeho nedostatečné vyprázdnění.  Bakterie, které by jinak byly odplaveny, se množí a způsobují infekci. Ta se může rozšířit v močové trubici, v močovém měchýři, v močovodech a v ledvinách. Bakterie se do močových cest mohou dostat i z oblasti konečníku.

Infekce může zpočátku probíhat bez příznaků, v nejhorším případě může dojít k hnisání, které ohrožuje ledviny.

Projevy infekce močového měchýře jsou časté nucení na močení doprovázené pálením a řezáním a bolesti břicha v jeho spodní části. Může se objevit i krev v moči.

Infekce ledvin se projevuje horečkou (teplota nad 38°C), třesavkou, bolestmi břicha a zad v oblasti žeber, pocitem na zvracení a zvracením.

V těhotenství se infekce močových cest může podílet na předčasném porodu a nízké porodní hmotnosti plodu. Akutní zánět ledvin může ve spojistosti s vysokým krevním tlakem (hlavně před 28. týdnem těhotenství) způsobit až odumření plodu.

Pokud v těhotenství infekce vystoupá až k ledvinám, mluvíme o zánětu ledvin, při kterém těhotné ženě hrozí zvýšené riziko poškození a oslabení postižené ledviny.

Vzhledem k léčbě pomocí léků je infekce nejnebezpečnější v 2. a 3. trimestru, nejvíce cca 3-4 týdny před porodem. Placenta v tuto dobu může antibiotika propustit až k plodu.

U 20-40% těhotných žen se v průběhu těhotenství nebo po něm může rozvinout zánět ledvin slabší i závažnější povahy. S léčbou by se mělo začít už při bezpříznakové infekci, kterou odhalí vyšetření moči na přítomnost bakterií. Podání některých antibiotik těhotným ženám je zakázáno. Některá silnější antibiotika mohou poškodit funkci jater nebo ledvin.

Infekci močových cest musíme léčit vždy, abychom předešli možným komplikacím, které jsou spojené s plodem.

Infekci ledvin je nutné léčit v nemocnici.

Infekci předejdeme hlavně zvýšeným příjmem tekutin. Zajistíme tak dostatečné odplavování bakterií.

Chodíme močit každé 3-4 hodiny.

Nosíme spodní prádlo z přírodních materiálů.

Dodržujeme hygienu, omyjeme se i před a po pohlavním styku.

Infekce také může být přenosná při nechráněném pohlavním styku nebo análním sexu s více partnery.