Gestační diabetes mellitus – tzv. cukrovka v těhotenství

Když jsem před 3mi lety čekala svoji druhou dcerku, dostala jsem se do diabetologické poradny vlastně náhodou…V listopadu jsem byla na normální prohlídce u svého gynekologa. Přinesla jsem moč a nečekala žádné problémy. Jaké však bylo moje překvapení, když sestřička hlásila lékaři velmi zvýšený cukr v moči. Pan doktor mě uklidnil, že se nemusí jednat o nic vážného. Přesto jsem se šla hned ten den objednat do nemocnice na test oGTT.
Měla jsem hrozný strach, hlavně o maličkou. Protože jsem před tím bohužel dvakrát o plod přišla. Bála jsem se také, jak zvládnu vypít tak nechutně sladký a doslova odporný nápoj. A k tomu dva odběry krve, u kterých se normálně kácím jak hruška.
Přišel den D. Na lačno jsem s manželem přišla v 7hod. ráno do ordinace. Sestřička mi nabrala krev. Já jsem neomdlela, takže zatím pohoda. Pak mi dala 250ml hrnek s tím super lahodným nápojem. Měla jsem to do sebe dostat do pěti minut. Ničím nezapíjet! No, nešlo to. Dělalo se mi nevolno. A musím se přiznat, že jsem jen tak tak doběhla na WC. To bylo naštěstí důmyslně ihned vedle ordinace. Šlo ze mne vše ven. Takže sestřička řekla jen, bohužel, přijďte zítra znovu.
Celou noc jsem nespala. Musela jsem na test stále myslet. Vím, že tady vlastně o nic tak hrozného nejde! Hodně maminek musí na daleko nepříjemnější vyšetření apod. To jsem si stále opakovala dokola.
Druhý den jsme opět přišli do poradny. Tentokrát jsem omdlela při odběru krve. Bylo to docela zajímavé. Normálně vždy cítím, že se mi dělá při odběru nevolno a včas hlásím. Tentokrát vůbec nevím, jak se vše seběhlo. Spadla jsem ze židle a nedalo se s tím nic dělat. Naštěstí jsem se hned probrala a nic se mi nestalo.
Dostala jsem opět příšerně sladký gukózový čajík. A světe div se! Tentokrát jsem to vypila hned a špatně se mi neudělalo! Takže sláva! Za dvě hodiny, kdy jsem musela jen sedět v čekárně, nikam nechodit a nic nejíst, následoval druhý odběr. Tentokrát si mě sestřička už položila na gauč. Krev odebrala v pohodě a já mohla domů!
Odpoledne jsem si měla zavolat, jak test dopadl.
Bohužel špatně. Hodnoty jsem tedy měla na hranici, ale přesto jsem už do konce těhotenství zůstala v péči diabetologické poradny.

Pro ty, kdo tento problém neznají, krátce popíši situaci.

O co se jedná?
Jedná se vlastně o poruchu, kdy organizmus matky nezpracovává správně cukr (glukozu). Objevuje se asi u 3% těhotných žen, nejčastěji v poslední třetině těhotenství. Po porodu u většiny maminek porucha mizí. Vyšší hladinu cukru sama na sobě nepoznáte. Cukr se ale dostane placentou a pupečníkem k miminku a to se pak musí s vysokou glykémií vypořádat. Jeho slinivka tedy bude produkovat více inzulinu a miminko bude více růst.Dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukru vedou k porodu velkých dětí, které pak mají vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti, děti mohou mít poruchy intelektových funkcí.
Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a ke komplikacím těhotenství a porodu nedochází. Proto se dnes doporučuje testování všech těhotných žen na přítomnost těhotenské cukrovky.

Jak se vyšetřuje těhotenská cukrovka?
Přítomnost cukrovky se vyšetřuje tzv. glukózovým tolerančním testem (vypitím 75 g glukózy a vyšetřením hladiny krevního cukru nalačno a za 120 minut). Tento test se provádí u žen s přítomnými rizikovými faktory pro těhotenský diabetes v 16.-18. týdnu těhotenství, u všech ostatních žen mezi 24.-28. týdnem těhotenství.

Jak léčíme těhotenskou cukrovku?
Ve většině případů stačí dieta s vyloučením tzv. volných cukrů. Důležitý je také přiměřený pohyb. Pokud ale není hladina krevního cukru po jídle vyhovující, pak je někdy nutno přistoupit k léčbě inzulinem, který se píchá k jídlu nebo na noc. Těchto případů je ale málo a nemusíte se obávat, inzulin se aplikuje tenkými jehličkami a vpich není bolestivý.
Cílové hladiny krevního cukru jsou nalačno do 5,8mmol/l, za hodinu po jídle pak 7,8mmol/l.

Jak vypadá diabetická dieta v těhotenství?
Obecně lze říci, že se jedná o racionální stravu. Důležité je vynechat tzv. rychlé cukry. Tedy všechny potraviny obsahující řepný cukr (sladkosti, slazené nápoje). Protože tělo ale cukry potřebuje jako zdroj energie pro vyvíjející se plod, podáváme je v podobě tzv. pomalých cukrů, neboli polysacharidů – škrobů (chléb, moučné výrobky, luštěniny, těstoviny, rýže). Hladiny cukru v krvi po nich pomaleji stoupají. Doporučená dávka těchto cukrů na den je asi 225-275 g podle výchozí hmotnosti těhotné. Jezte méně, ale často, 6-7 x denně. Jednorázový větší přísun třeba i pomalých cukrů vede k vyššímu vzestupu hladiny cukru v krvi. Na jedno jídlo doporučujeme maximálně 70 g cukrů, lépe je 30-50 g cukrů. Konkrétní množství cukrů v potravině vám pomůže stanovit vaše dietní diabetologická sestra. Nesnažte se držet žádné zaručené diety bez cukrů nebo redukční diety, vaše dítě potřebuje pro svůj vývoj dostatek energie, tu získává také z cukrů.

Mohu v těhotenství jíst ovoce?
Ovoce obsahuje fruktózu, což je rychlý cukr. Hladina cukru v krvi po něm stoupá rychle a výš, než po škrobech. Ovoce nemá být hlavním obsahem jídelníčku. Lze doporučit ovoce s menším obsahem cukrů (jablka, citrusy, kiwi), které jezte max. po 1 kuse. Máte-li potřebu dalšího ovoce, další snězte až cca za 2-3 hodiny. Sladké ovoce (hroznové víno, meloun) jezte minimálně.

Budou kontroly i po porodu?
Porodem většinou gestační diabetes končí. Končí i terapie inzulínem, pokud byla během těhotenství nutná. Po porodu již není nutné dodržovat diabetickou dietu. Protože má žena jistý sklon k cukrovce, je nutné, aby si po celý život udržovala optimální váhu a dostatečně se hýbala. Jednou za rok je vhodná kontrola glykémie u obvodního lékaře.

Já jsem docházela do poradny pravidelně 1x za 14 dní na odběry. Ráno na lačno v 7 hodin se odebral trošek krve z prstu. V 11 hodin měl být oběd a do 13hodin nic nejíst. Ve 13 hodin následoval druhý odběr. Pak jsme seděly v čekárně všechny maminky, které se mnou pravidelně chodily. Čekání na výsledky trvalo asi hodinu. Za tu hodinu jsme si vždy pěkně popovídaly. Předaly tipy na dietní jídla, porovnaly hladiny cukru v krvi atd.
Pak jsem šly postupně každá do ordinace. U mě to bylo naštěstí vždy v pořádku!
Opravdu jsem se velmi hlídala. Už kvůli miminku. Sledovala jsem etikety. Což bylo hrozné, protože snad ve všech potravinách jsem nacházela nějaký cukr. Např. salám Herkules, slané tyčinky, kečup, zelí, sterilované okurky, atd.
Nejvíce náročné období bylo přes Vánoce. Všude tolik sladkého, cukroví. A já nic nesměla! Těšila jsem se, jak si v těhotenství dopřeji a nic.
Ale naštěstí vše proběhlo v pořádku. Pár dní před termínem porodu lékař naměřil na ultrazvuku velké miminko. Dcera měla vážit 4kg. A tak jsem nastoupila na vyvolání porodu.
V 11:45 hod. se nám narodila zdravá holčička s porodní váhou jen 3300g.
Třetí den po porodu jsem šla opět na test oGTT. Byl v pořádku! Od té doby s cukrovkou problém nemám.
Všem maminkám bych ráda popřála klidné a pohodové těhotenství. Nejlépe bez cukrovky!