Co možná nevíte o těhotenství

Zdravím všechny těhulky. Mám doma skoro půlroční poklad, našeho Tomáška, který právě spokojeně chrupká, tak jsem se konečně odhodlala s vámi podělit o své zkušenosti. Předpokládám totiž, že stejně jako já prahnete po jakýchkoliv informacích ohledně péče o těhotné, porodu, péče o novorozeně a kojení. Já vám chci ale napsat hlavně to, co se nic často nepíše…Čím začít? Nejspíš bych začala tím, jak k nám těhulkám přistupují lékaři. Asi každá chodíte do prenatální poradny – některá ke svému gynekologovi, jiná k jinému, podle toho, jestli váš gynekolog poradnu má. Do poradny si vás pravděpodobně pozve nebo odešle ke konci prvního trimestru. Ve stejné době (někdy i dříve) se dělá i první ultrazvuk, který slouží hlavně k určení délky těhotenství a uložení plodu, ale to jste už určitě vyčetly. V poradně vás pak čeká několik krevních testů a tady mám pro vás pravděpodobně novinku: test na AIDS se smí provádět pouze na žádost pacientky. Toto je bohužel v našem zdravotnictví porušováno, protože lékař vám většinou žádanku o tento test strčí do rukou celkem samozřejmě společně s žádankou a krevní obraz a určení krevní skupiny. A to je podle mě neetické. Můžete namítnout, že je to ve vašem zájmu – dítě se může nakazit během těhotenství, nebo porodu. Máte pravdu, ale neměl by vás do tohoto testu nikdo v manipulovat, spíše by vám měl být nabídnut. Ale ještě neetičtější mi připadá, že informace o výsledku testu, je zapsána do těhotenské průkazky celkem velkým písmem, a to i přes to, že je to vlastně pro porod nepodstatné. Zase můžete namítat, že se to tam zapisuje proto, že lékař, který vás ošetřuje, by měl vědět, zda jste, nebo nejste zdravé. Ale ukáže vám váš gynekolog, nebo jiný lékař, který vás ošetřuje, výsledky svého HIV testu??? O tom pochybuji… Proč? Je to soukromá věc, lékařské tajemství. A ne informace, kterou si může přečíst kdokoliv, kdo se k průkazce dostane – saniťák, policista nebo kolemjdoucí v případě, že se vám udělá zle a omdlíte. Prostě by to mělo být lépe chráněno. A lékař, porodní asistentka, zubař…prostě kdokoliv musí ke každému pacientovi přistupovat jako k potenciálně nemocnému – zná rizika svého povolání a je na něm, jak se bude chránit. A nejde jen o HIV, ale třeba i o žloutenku a podobně.

Pak vás možná překvapí, že není nutné, pokud těhotenství probíhá bez problémů, abyste při každé návštěvě poradny byly vyšetřovány vaginálně – lékař by měl být schopný určit vývoj plodu pohmatem, poslechem ozev srdíčka. Většina lékařů ale maminky stejně vyzve aby si „vyskočily nahoru“ a vyšetřují vnitřně – snad proto, že je to jejich zaběhlá rutina, ale možná i proto, že se nebráníme. Já jsem se po té, co jsem se to dozvěděla, svého lékaře ptala, jak to je. On nejdříve argumentoval tím, že je potřeba zjistit, jestli se děložní hrdlo nezkracuje, a to se dá poznat jen „zevnitř“ – pro doplnění, zkracující se hrdlo znamená blížící se porod. Děje se to váhou dělohy, miminka, a až po té, kdy nám bříško „spadne dolů“. A pokud by se něco špatného dělo, tak to lékař pozná i pohmatem a podle ozev. Takže pokud máte bříško nahoře, braňte se!!! Formou diskuze, doporučuji, protože i já jsem si to zkusila a byla jsem ráda, že jsem to „ustála“ a lékaři nepodlehla… V těhotenství fakt nejsme ve stavu, kdy bychom zvládaly řešení konfliktů na jedničku ;-))

Ke konci těhotenství většina žen dostane od lékaře tabletky železa, které ale většinou nejsou potřeba. Vysvětlím: ke konci těhotenství se organismus připravuje na očekávanou ztrátu krve během porodu, takže si „vytvoří“ více krve. Nedotvoří ji ale ve stejném složení, ale spíše ji „naředí“ vodou, takže je jasné, že procentuální podíl železa se sníží, aniž by bylo cokoliv v nepořádku. A tabletky železa tak „maminkám“ většinou „pomohou“ jen k zácpě… Takže pokud vám je lékař předepíše, zkuste se ho zeptat, zda je to opravdu třeba.

Doufám, že jste se dozvěděly nějaké novinky a při jejich aplikaci v praxi budete neoblomné :-)) Bezva těhotenství a milé lékaře přeje Pomněnka.