Za domácí porod podmínka a úhrada 2,7 milionu

Ivana Königsmarková, porodní asistentka, bývalá prezidentka Unie porodních asistentek a propagátorka domácích porodů, stanula před soudem za chyby při domácím porodu z července 2009. Porodní asistentku oslovila sama matka, která už měla jeden domácí porod za sebou.
Dle soudu si ale Ivana Königsmarková měla zjistit, že u předchozích dvou porodů této ženy se vyskytly komplikace a že žena rozhodně neměla rodit doma. Chybu prý udělala i při resuscitaci dítěte, které po porodu nedýchalo. Oživila jej až přivolaná záchranka. Při následném laboratorním vyšetření byly u dítěte zjištěny známky hypoxie (nedostatek kyslíku). Dle sdělení matky dítě nevidělo, neslyšelo, reagovalo pouze na dotek. Nakonec ve věku 20 měsíců zemřelo na zápal plic.
O nevhodnosti porodu doma měla dle soudu vědět i matka dítěte, která sama porodnictví několik semestrů studovala. To prý ale nesnižuje vinu Königsmarkové.
Ivana Königsmarková byla odsouzena na dva roky s podmínečným pětiletým odkladem a k uhrazení 2,7 milionu korun pojišťovně za léčbu dítěte po porodu.

Celý článek naleznete na stránkách iDNES.cz.

Sama Königsmarková se proti rozsudku odvolala s komentářem, že je tím vlastně odsouzena k bezdomovectví. Uvádí to v rozhovoru pro iDNES.cz, který naleznete zde.