Vyvolat si porod sama ???

Některé maminky s přibližujícím se termínem porodu pociťují touhu „tomu nějak pomoci“.
Důvodů mohou mít tisíce a úspěšnost těchto metod je sporná. O okamžiku zrození si totiž dítě rozhoduje samo tím, že spustí v těle matky hormonální reakci, která způsobí stahy. A bohužel nerozlišuje, jestli si počítáme svůj 36. týden nebo 42. týden…Některé maminky s přibližujícím se termínem porodu pociťují touhu „tomu nějak pomoci“.
Důvodů mohou mít tisíce a úspěšnost těchto metod je sporná. O okamžiku zrození si totiž dítě rozhoduje samo tím, že spustí v těle matky hormonální reakci, která způsobí stahy. A bohužel nerozlišuje, jestli si počítáme svůj 36. týden nebo 42. týden.

Začnu třemi způsoby, které sice nevyvolávají porod přímo, přesto pokud si chcete ulehčit porod, stojí za zvážení.

1) čaj z maliníkového listí – pije se od 34-36. týdne, 2-3x denně spaříme 1 polévkovou lžíci bylinky na ¼ l vody a necháme 15 minut vylouhovat. K této metodě jsem objevila také informaci, že může vyvolat dost silné kontrakce, takže se nedoporučuje pití dřív než před termínem porodu.

2) lněné semínko – jeho konzumace zhruba od 34. týdne změkčuje stolici, čímž uvolňuje porodní cesty a zvláčňuje hladké svalstvo, čím také napomáhá lepšímu otevírání děložního hrdla při porodu. Ideální v kombinaci s maliníkovým čajem.

3) masáž hráze, prováděná též od 34-36. týdne ulehčí průchod hlavičky dítěte a značně sníží riziko natržení nebo nástřihu.

Tyto tři metody ve vzájemné kombinaci lze považovat za poměrně spolehlivé a spousta maminek na ně nedá dopustit.

Další, které můžeme vyzkoušet, ale spíše v pozdější fázi těhotenství:

4) sedací parní lázeň z květů bylinky senny. Používá se od 38. týdne, změkčuje tkáně, uvolňuje pánevní dno. Senné květy se přelijí horkou vodou v hrnci, který postavíme do wc či na jiné vhodné místo, tak, aby se dalo nad párou sedět a sedíme, dokud se v hrnce kouří. Lze použít na počátku porodu, mělo by porod urychlit.

Pozn.: Se svojí šikovností bych se nejspíš opařila a nevím, jak bych u lékaře vysvětlovala rudé pozadí !!!!

5) stimulace bradavek – masírování bradavek od 39. týdne může dle porodních asistentek účinně nastartovat silné kontrakce. Tato stimulace totiž vede k vyplavování oxytocinu a může vyvolat porod. V některých porodnicích dokonce doporučují tuto stimulaci provádět v případě slabých kontrakcí, aby se podpořily kontrakce silnější a porod se urychlil.

Tyto další techniky domácího vyvolání porodu jsou spíše tradiční povídačky a úspěch není zaručen – ale ani vyloučen:

6) pohlavní styk – sperma obsahuje podobné látky, které se zavádějí ženě do pochvy ve formě vaginální tablety v porodnici při umělém vyvolání porodu. Změkčí a uvolní děložní hrdlo a tím ulehčí otvírání.

7) dlouhá chůze, chůze do schodů, mytí podlah… prostě fyzická námaha.

Pozn.: Nejsem si jistá, jestli bych se chtěla zbytečně vyčerpávat před takovou zátěží, jakou porod jistě je.

8) sklenička červeného vína – ale vážně jen jedna sklenička !!! Jít lehce ovíněná na radnici se dá přežít, ale do porodnice, to už asi ne…

9) jedna dávka ricínového oleje. To je metoda, kterou bych nezkoušela. Způsobuje prý silné střevní křeče a průjem a fakt nevím, jestli je to to pravé ořechové, co bych chtěla zažívat těsně před porodem. Jet pod vlivem projímadla do porodnice…

Zdroj: Baby-Eli.com (autorka: Renata Petříčková)
Publikováno se svolením webmastera