Miminko je tady!

Tento článek ještě doplňuje informace z mých předešlých 2 článků – Co možná nevíte o těhotenství a o porodu.
Porod máme za sebou, a jak to tedy je s miminkem, maminky???Po porodu není důvod, aby bylo miminko uloženo do inkubátoru – je zmatené ze světla, zvuků, sucha, do kterého k nám přišlo, a bude mu líp v mámině náruči – ucítí její vůni, tlukot srdce, které zná, může být schoulené, jako bylo v bříšku. Stejně tak se mu asi bude líbit u tatínka – zná jeho hlas, pokud na něj mluvil už v bříšku.

Není třeba mimi hned koupat, protože bývá pokryto mázkem, který je velmi hodnotným tukem a zajišťuje tak ochranou vrstvu pro jemnou pokožku.

Podle zákona o rodině se bez souhlasu rodičů nesmí s miminkem nic dělat – nesmějí ho od vás odnést, pokud si to nepřejete – lékaři jsou zodpovědní jen za své diagnózy a provedená vyšetření. Takže jednoznačně máte právo mít mimi hned po porodu u sebe a ne na pokoji plném novorozeňátek v péči dětských sester.

Ihned po porodu dostává miminko vitamín K, který dost často dávají v injekci. Není to ale nutné, může se klidně podat formou kapek. Takže o to zkuste požádat, pravděpodobně vám vyhoví.

Miminko může v prvních dnech zhubnout 10-15% porodní váhy, je ale důležité, aby se úbytek zastavil (většinou 3. den). Takže pokud by vás strašili, že neúměrně ubývá na váze, můžete klidně zakázat (máte na to plné právo), aby drobečka čímkoliv přikrmovali – stejně má zásobu z doby v bříšku a navíc čeká, až mlezivo nahradí mléko a tudíž je na úbytek připraveno. Pokud mu dají láhev, bude se pak těžko učit pít od maminky.

Naprostá většina žen má potenciál kojit. Pokud se to nedaří, jde většinou o špatnou techniku. Poradí vám porodní asistentka, pediatr, někdy gynekolog. Rozhodně to zkuste nevzdat, je to to nejlepší pro mimi a zároveň to nejsnazší pro maminku – má mlíčko vždycky s sebou, správně teplé a dostatečné množství. Navíc nemusí vyvářet lahvičky. Nehledě na to, že to je podstatně levnější.

Odstříkané mléko se dá zmrazit. Dá se vrstvit (na zmražené mléko naliji čerstvé, postupně přidávám),a to až na 3 měsíce od zmražení první vrstvy. To se pak dá využít třeba pokud si chcete někam vyrazit… Doporučuje se ohřívat ve vodní lázni, ne v mikrovlnné troubě. Jednou ohřáté mléko se nedá znovu zchladit.

Nejlepší péče o bradavky: po každém kojení odstříknout trochu mléka a potřít jím bradavku, nechat zaschnout na vzduchu. Funguje jako prevence a léčba mírně popraskaných bradavek a je to přirozené, nemusí se před kojením nic smývat. A samozřejmě „větrat“. A pokud přece jen kojení bolí (přisátí, když máte popraskané bradavky), tak mně se osvědčily silikonové chrániče na poškozené bradavky, které se dají koupit v lékárně – Avent, Chicco…

Tak to jen tak pro doplnění toho, co najdete ve většině časopisů a knížek, snad je pro vás aspoň něco novinkou. Přeji samá zdravá a šťastná miminka.