Kde porodit – nemocnice nebo doma?

Poslední dobou se hodně mluví o porodech. Vždy se o tom mluvilo, jenom teď se o možnosti porodu více mluví veřejně. V televizi, v časopisech nebo na internetu najdeme spoustu informací. Každá maminka chce svůj porod prožít co nejlépe a bez komplikací. V příjemném prostředí a pěkném pokoji…Už před porodem si zjišťuje, která porodnice je nejlepší, co maminkám nabízí, jak vypadá porodní sál a pokoje pro šestinedělky.
Můžu Vás ujistit, že v době porodu nezáleží na tom, jak vypadá porodní sál, ale na lidech, kteří jsou s Vámi. Někdo blízký, sestřičky a lékař. Jde hlavně o přístup a jednání lidí kolem Vás. Dneska už spousta nemocnic nabízí možnost výběru, jak chce žena porodit. Na porodní stoličce, ve vaně, v dřepu … atd. Už to není jak před několika lety – lehnout si na porodní stůl, nohy nahoru a tak být až do konce porodu.
Některé maminky chtějí rodit doma. Nejsem toho zastánce a tyto maminky nechápu. Pro dítě chci to nejlepší a nikdy nemůžu vědět, jak se porod bude vyvíjet. A dobrovolně ohrozit dítě, jenom proto, že chci rodit doma? To ne.
Když jsem rodila dceru, porod byl bez problému, ale ke konci už problém byl – omotaná pupeční šňůra kolem krku. Být doma, nevím, jak by to dopadlo. Zatímco v nemocnici se dceři dostalo hned potřebné péče.
Po druhém porodu se mnou na pokoji ležela maminka, která měla dlouhý, vyčerpávající porod se šťastným koncem díky lékařům. Miminku se nechtělo ven. Maminka porodila hlavičku a dál miminko nechtělo. Nebýt lékařů, maminka ani miminko by nemělo šanci. Nechtějte vědět, co se pak dělá, aby se zachránila alespoň matka.
I když je porod bez komplikací, chcete opravdu riskovat možnost, že se něco stane? Čekat, než přijede sanitka? Co když nepřijede včas? Nemusí se nic stát, ale může.
V čem je porod doma jiný? V nemocnici máte čas nabrat trochu sil. Dítěti a matce se po porodu dostane lékařská peče. Jasně, lékařská strava nic moc, ale těch pár dnů se dá vydržet. Důležité je přece zdravé miminko. Maminky, neriskujte jejich život kvůli svému rozmaru. Nemocnice ani lékaři tady nejsou na okrasu, ale pro nás, pro lidi.
Každá nemocnice je jiná, ale dnes si můžete vybrat, kde budete rodit. Proto se přece do ní jdete před porodem podívat. Zajímejte se také o to, jací jsou doktoři a hlavně sestřičky. S těmi budete v kontaktu nejčastěji.
Všem maminkám přeji krásné, zdravé děti a porod bez komplikací.