Kam s dítětem… Do boxu!

Denně se na nás valí spoustu tragických zpráv, z nichž se velká část týká dětí. Jejich týrání, zneužívání, útěky z domova a dokonce i tragické zprávy o novorozencích, kteří se narodili jen proto, aby zemřeli…Každý rok se najde čtyři až pět mrtvých novorozenců. Ale podle odhadů je prý nechtěných dětí zabitých vlastními matkami až desetkrát více. Většina z nich se ovšem nikdy neobjeví. A tak naši lékaři přišli s novinkou – BABYBOX.
Díky „babyboxu“ možná ubude hrůzostrašných příběhů o miminech zahrabaných na skládce nebo schovaných doma v mrazáku.

Co je to „babybox“ ? Schránka, do které mohou matky anonymně odložit své nechtěné novorozené dítě. Schránka se nachází v Praze v areálu GynCentra a je neustále přístupná, aby byla matkám odkládajícím dítě zajištěna naprostá anonymita.

Kromě „babyboxu“, u nás od září minulého roku existuje možnost tzv. utajených porodů. Žena porodí v porodnici, její jméno figuruje jen v tajné složce na ministerstvu zdravotnictví a dítě nemá v rodném listě uvedenou ani matku, ani otce. Háček je v tom, že ne každá žena této varianty – na rozdíl od „babyboxu“ – – může využít. Šanci na utajený porod mají jen ženy s trvalým pobytem v České republice a svobodné ženy.

Využití „babyboxu“ má své výhody i pro ženy, protože odložení dítěte do „babyboxu“ není trestným činem, zatímco odložení dítěte někde v čekárně či na chodníku je již minimálně trestným činem opuštění svěřené osoby. Za zabití novorozence je trestní sazba osm let a v případě, že se zjistí, že důvodem zabití nebylo jen rozrušení z porodu, ale že to byl plánovaný čin, hrozí dokonce paragraf za vraždu.

Doufejme tedy, že ženy, které se ocitnou v tam tíživé životní situaci, že jsou schopny své dítě odložit, této možnosti využijí a dají těmto malým človíčkům šanci na život.