Císařský řez

Císařský řez je jedna z nejznámějších porodnických operací. Plod se při něm nerodí přirozenou cestou rodidly, ale je vybaven spolu s placentou z dělohy, po předchozím rozříznutím břišní a děložní stěny těsně nad stydkou kostí.Pro operatéra je tenhle způsob řezu složitější, ale estetičtější pro matku, protože jizva po zhojení nebývá většinou vůbec vidět…

Indikace CS

Indikaci můžeme rozdělit na TRVALOU a AKUTNÍ

Trvalá indikace

Některé budoucí maminky jdou do porodnice už s diagnózou CS. Porodníci mají dnes možnosti, jak sledovat polohu plodu, jeho přibližnou hmotnost, množství plodové vody a anomálie plodu, které mohou vést k CS. K dalším indikacím patří i zdravotní problémy matky, jako jsou například těžká krátkozrakost, nádorová onemocnění, choroby srdce a plic, myom na děloze….. Pokud je Cs dopředu plánován, je matka vyšetřena, aby byla vyloučena rizika při podání narkózy, na operační sál jde na lačno a je premedikována.

Akutní CS

– je třeba použít v případě ohrožení života matky nebo dítěte. Porod se může v jakékoliv chvíli zkomplikovat a v tuto chvíli nastupuje operatér a anesteziolog, aby v co nejkratší době zasáhli a dítě se dostalo co nejdřív z matčiny dělohy (asi 4 minuty). CS lze ukončit porod pouze do fáze, kdy zadeček nebo hlavička dítěte ještě nejsou hluboko v pánvi. Pokud se to již stane, tak tak se porod řeší také operativně, ale porodnickými kleštěmi nebo operativním způsobem vedení porodu koncem pánevním.

Důvody akutního CS:

nefyziologická poloha dítěte, hrozící infekce, předčasné odloučení placenty, snížená srdeční akce plodu, celková tíseň plodu, omotaný pupečník, u některých porodů dvojčat, ale vždy při každém porodu vícerčat, porod velkého dítěte v poloze koncem pánevním,………

CS je nejčastěji prováděnou porodnickou operací a rizika pooperačních komplikací minimalizují dobře vyškolené týmy odborníků, rychlý průběh operace a pooperační péče o matku. Ale i tato minimální rizika nesmí sloužit jako primární přání matky, která se bojí fyziologického porodu a musí sloužit pouze při ohrožení života rodičky nebo dítěte.

Něco z dávné historie CS

První zdokumentovaný CS je z doby starověkého Říma. Narodil se jím císař Caesar. Většinou se CS prováděl na zemřelých rodičkách, kde byla alespoň malá šance, že dítě ještě žije, i když díky nedostatku kyslíku bude postižené. Děti po CS málokdy přežily. Na živých rodičkách byl CS takřka sadistický výkon. Prováděl se bez narkózy, nesterilními a nevhodnými nástroji. Pokud rodička CS přežila, ještě neměla vyhráno.Většina jich záhy zemřela na infekce.

Zdroj: Baby-Eli.com (autorka: Eva)
Publikováno se svolením webmastera

»» Více informací na téma císařský řez v encyklopedii na eMimino.cz.