Reforma vysokého školství finišuje?

V pátek 7. října 2011 představil ministr školství Josef Dobeš věcný záměr vysokoškolského zákona, resp. její poslední verzi.
Co tato reforma přinese?
Školy budou financovány ne podle počtu studentů, ale podle svých kvalit – tj. např. podle vědeckých výsledků školy nebo podle uplatnitelnosti absolventů. Již od příštího roku by takto měla být ovlivněna pětina rozpočtu škol.
Od roku 2013 bude zavedeno školné, a to v maximální výši do 10 tis. Kč za semestr.

Znění věcného záměru je od „jarní“ verze upravené – vyškrtnuty byly některé kritizované body (např. dvouleté bakalářské programy), na druhou stranu jde dle zástupců vysokých škol o zestručnění do takové míry, až tomu málokdo rozumí.
Rozhodující bude paragrafové znění, které pak ale bude již závazné.

Předložený záměr by vláda měla projednat koncem měsíce října.

Více informací naleznete v tomto článku na Novinky.cz.

Součástí reformy vysokého školství je už dlouho diskutované školné na veřejných vysokých školách.
Současná vláda plánuje tzv. odložené školné, tzn. že banka by již v průběhu studia studenta vysoké škole vyplatila školné. Student by pak začal tuto půjčku (se státní zárukou) splácet v okamžiku, kdy by dosáhl na průměrný plat v zemi. Tím by se vysokoškolské studium stalo dostupnější.
Zatím ale není jasné, zda by se splácení školného týkalo i těch zaměstnanců, kteří by na průměrnou mzdu dosáhli až těsně před důchodem (např. učitelé po 33 letech praxe).

Více v článku na Novinky.cz.