Kuchařky mají velké možnosti, jak zpříjemnit malým strávníkům pobyt v mateřské škole. Děti pak na školku vzpomínají jako na místo, kde jim opravdu chutnalo…
V celkovém profilu konzumace má dětská přesnídávka obsahovat 10–15 % z celodenního objemu jídla a nápojů. Pro dětského strávníka je důležitá pravidelnost, v MŠ je určená doba zpravidla kolem 9.30 hodin. Dítě může v důsledku nesprávného podávání jídla a nápojů trpět nechutenstvím – nemá chuť na jídlo, protože snídalo až kolem 8. hodiny; nebo má jiné chuťové preference, než mu nabízí přesnídávka. Časté jsou bolesti bříška a únava, protože naopak vůbec nesnídalo, a dokonce se po dlouhé noci ani nenapilo!
Velmi tedy záleží na rodičích, aby klidnou snídani dětí ohlídali a dbali zvláště na příjem tekutin. Někomu stačí bylinkový nesladký čaj a suchý rohlík nebo lupínky a na bohatou snídani dojde až později.
K svačině ovoce
K přesnídávce doporučuji především ovoce v průměrném množství 100–200 g. Jednoduchý sacharid fruktóza je velmi lehce stravitelný, chuť ovoce je přirozeně sladká, měkká konzistence a zajímavé tvary i barevnost děti přitahují. Co může být jednodušší než omýt jablko nebo broskev? Splňuje tedy všechny atributy správného působení na centrální nervovou soustavu. Přesnídávku doplňujeme vždy nápojem, ať se základem z mléka (čerstvé, s příchutí, termizované či zakysané mléčné výrobky) nebo vody (minerální, čaje, obilninové kávy, ovocné mošty, zeleninové džusy). Zejména v teplém období bychom neměli zapomínat na doplnění tekutin i v době venkovního pobytu. Lehce ochucená voda (ne ledová) nám pomůže ošetřit hospodaření v těle a rozvede v těle živiny následně přeměněné v energii k další činnosti. Dítě by se v předškolní době mělo názorně seznámit s co největším sortimentem potravin a znát přiměřeně věku výhody správné konzumace.