PVD: Připravujeme se na zápis – Šikovný předškolák

Díky projektu Předškolákem s VD se mi naskytla možnost otestovat publikaci Šikovný předškolák – příprava na zápis, která je pro našeho syna, připravujícího se momentálně k lednovému zápisu, opravdu velmi aktuální.

Publikace Šikovný předškolák – příprava na zápis je zpracována formou pracovního sešitu. Na 64 stranách čeká na děti velké množství zábavných úkolů, jejichž cílem je, jak již z názvu vyplývá, pomoci dětem s přípravou na zápis.

Nalezneme zde dva typu úkolů: první typ zaměřený na nácvik soustředěnosti a udržení pozornosti a druhý pak na rozvoj jemné motoriky a grafomotoriky. Oceňuji v prvé řadě pestrost úkolů, nápaditost autorů.

Líbí se mi dále, že u každého úkolu je označeno, na kterou z těchto oblastí se zaměřuje.

A jak jsme řešili?

Tentokrát jsem nechala na synovi, které úkoly zvolí na rozjezd. Vůbec mě nepřekvapilo, že se jako první s iniciativou sobě vlastní 😉 vrhnul na úkoly zaměřené na nácvik pozornosti. Takové patří totiž k jeho oblíbeným, vždy je vyhledával a měl je v mžiku vyřešené. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Abych byla konkrétní, začal hledáním rozdílů (jako úplně první mu padnul do oka obrázek na str.7, který je vyobrazený na titulní stránce, a následně další a další), pokračoval vybíráním, který obrázek se liší od ostatních. Dále ho upoutaly úkoly, kde měl pomoci trpaslíkovi najít cestu domů, dále úkoly nazvané Komu patří pejsci, Kdo chytil největší rybu a takhle bych mohla pokračovat dál a dál:-)

Úkoly byly pro nás zábava, synovi přinesly spousty radosti a snad i dodaly sebevědomí..

Čekali jsme, že cvičení zaměřené na rozvoj grafomotoriky a uvolňování ruky syn odsune úplně na vedlejší kolej, jako téměř pokaždé. K našemu údivu se do mnoha z nich pustil s chutí- zaujal jej úkol, kde měl obtahovat slepičce vajíčka. A krásný sněhulák ho úplně navnadil na vánoce a sníh, rychle mu domaloval sněhové závěje, aby prý náhodou neroztál.

Přestože nedodělal vše, dalo by se říci, že ve výsledku se syn popasoval statečně i úspěšně i s úkoly tohoto typu.

Já oceňuji velkou nabídku a krásné ilustrace, které možná byly důvodem synova nadšení a momentu překvapení pro nás rodiče. Určitě se k těm nedodělaným zakrátko vrátíme.

Za sebe musím říct, že celkové zpracování se mi moc zamlouvá a synovi vyhovuje. Všechny úkoly jsou doplněny nádhernými obrázky, které děti jistě nabudí a s radostí řeší další a další úkoly:-)
Mohu jen potvrdit, že syna upoutal již samotný obal. Neustále opakoval: Ta knížka je fakt dobrá, tu chci:-)

Po důkladném seznámení se s publikací jsem názoru, že publikace dětem poskytne opravdu hodně a hlavně pomůže s přípravou do školy zábavnou formou, bez jakéhokoli drilování. A vlastně nejen dětem. I rodiče získávají zpětnou vazbu, ve které oblasti jsou jejich dítka pevné v kramflecích a kterou oblast naopak nadále více procvičovat.

Na závěr musím konstatovat, že úkoly jsou:

…A pro fajnšmekry: úkolů zde nalezneme opravdu mnoho (takže je vážně z čeho vybírat)…

Přestože se mi do rukou dostalo několik knih, které si kladou za cíl připravit budoucí prvňáčky k zápisu, tak vzhledem k výše uvedeným aspektům si troufám tvrdit, že tato publikace byla, je a jistě i bude pro mě jednou z nejlepších. Tímto všem vřele doporučuji a děkuji, že jsem měla příležitost ji otestovat.

Článek byl zařazen do projektu Předškolákem s VD, v němž můžete prožívat s dětmi ve věku 2,5 – 6 let jejich radosti a zážitky, sledovat aktivity, které pro ně vymýšlíme a prohlížet si obrázky všeho, co vytvořili ve speciální fotogalerii.