Máte doma budoucího prvňáčka?

I když se děti v nejbližší době těší na dárečky pod stromečkem, budoucí prvňáčky čeká na začátku příštího roku zápis do školy…

Vzhledem k tomu, jaké jsou na předškoláky kladeny nároky při přípravě na školní docházku, věřím tomu, že se většina rodičů snaží své dítě připravovat intenzivně i doma a nenechává vše jen na učitelkách v mateřské škole. Musím říct, že patřím také k těm maminkám, které dítě doma na školu připravují. Se synem procvičujeme vše, co se domnívám a co jsme zjistila z dostupných informací, že by měl znát – po pravdě se snažím i přidávat více.

Do rukou se mi dostala kniha Příprava na zápis do školy, kterou vydalo letos na podzim nakladatelství Fragment. Sice máme doma i předloni vydané Hry a úkoly než půjdu do školy, ale pokud obě publikace porovnám, musím říci, že Příprava na zápis je daleko lépe propracovaná a zajímavě zpracovaná i pro samotné dítě.

Základem jsou zajímavě připravené úkoly, které se nesou hlavně v zábavném duchu. Dítě by nemělo odradit jen teoretické odříkávání. Čeká hru a té se mu dostane. Můj syn je z knihy nadšený. Většina úkolů ho baví a plní je bez problémů a hlavně bez remcání. I když ho nejvíce baví všelijaká bludiště a vybarvování, zaujaly ho třeba i úkoly na vyhledávání slov začínajících stejným písmenem, hledání rozdílů či k sobě patřících dvojic. Na děti tu čeká i počítání, uzpůsobené předškolním znalostem, které syna rovněž dost baví. Sice umí počítat více, než je nutno umět k zápisu, protože mu zkrátka matematika zřejmě nedělá velký problém, takže bych řekla, že se bude nudit, ale i tak se nenudil:-)

Celá kniha je velmi hezky barevně zpracovaná. Ilustrátorem je Antonín Šplíchal, který s Fragmentem spolupracuje dost často. Jeho obrázky se mi obecně moc líbí a tak jsem je zde přivítala. Pro lepší orientaci v textu tu najdete jednoduché označení podle toho, na co jsou jednotlivé úkoly zaměřeny – zrakové a sluchové vnímání, počty, orientace v prostoru, komunikační dovednosti, jemná motorika a grafomotorika. Samozřejmě není nutné plnit úkoly tak, jak jdou za sebou. Já syna nechávám vybrat – jde mi hlavně o to, aby ho příprava bavila. Jen se vždy dohodneme na určitém počtu, celkově asi tak do třiceti minut, aby udržel koncentraci. Samozřejmě ani to není nijak přesné, protože se vše odvíjí i od jeho nálady – někdy vydrží déle, až se divím, jindy má už tzv. řečeno po deseti minutách všeho dost. Ale snažím se, aby aspoň minimálně dvacet minut vydržel pracovat vždy – je to vlastně hodně důležité, bude se mu to následně hodit nepochybně i ve škole:-)

Titul Příprava na zápis do školy bych určitě ráda doporučila všem maminkám budoucích prvňáčků. A těm nejmenších, kterých se to týká, přeju co největší zábavu s touto knížkou a hodně úspěchů v jejich budoucí škole.


Příprava na zápis do školy

Vydalo nakladatelství Fragment

Autor: Miroslav Růžek
Ilustrace: Antonín Šplíchal
Počet stran: 256
Formát: 210×290
Vazba: vázaná

Knihu si můžete se slevou objednat třeba zde.


Nakladatelství Fragment se zaměřuje zejména na knihy pro děti a mládežleporelaslovníkyučebniceturistické průvodce.

Mezi bestsellery patří ERAGONLetopisy Narnie,Maturita v kostce.