Změny v určování výživného mají podle průzkumu 70% podporu

70 % lidí souhlasí se změnami v oblasti výživného – i taková čísla ukázal průzkum, který si nechalo na konci dubna zpracovat Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Počátkem roku otevřela ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová svým návrhem na vytvoření doporučujících tabulek pro soudce a sjednocení výše výživného jedno z palčivých témat české justice. Pracovní skupina tvořená zástupci ministerstva spravedlnosti, ministerstva práce a sociálních věcí, soudců, ředitelkou nadace Naše dítě Zuzanou Baudyšovou či děkankou Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Milanou Hrušákovou vytvořila materiál, který by měl soudům pomáhat ve sjednocení praxe určování výživného. Výsledná doporučující tabulka zaznamenala ve společnosti bouřlivé ohlasy a mimo jiné podnítila diskuzi mezi laickou i odbornou veřejností.

Stejně jako se k materiálu vyjadřovali rozliční odborníci, zřídilo ministerstvo emailovou adresu, kam své názory mohla zasílat široká veřejnost. Během několika týdnů přišlo 248 připomínek a námětů. Mezi nejčastější patřily otázky vztahující se k metodice zjišťování příjmů povinného, k vymáhání nezaplaceného výživného, k různým specifickým situacím jako např. jaký bude postup u rodin s více než třemi dětmi, dále pak stanovení částky, která by měla povinnému zůstat z příjmů, a další.

Ministerstvo si také nechalo zpracovat výzkum, který provedla společnost Aperio. Ze získaných čísel vyplývá, že probíhající změny zaznamenala více než polovina dotázaných. Přibližně polovina pak měla konkrétnější představu, o jaké změny se jedná. 70 % dotázaných ve výzkumu uvedlo, že se změnami v oblasti výživného souhlasí. Svůj názor zdůvodňovali například spravedlivějším systém či posunem k lepšímu. Naopak nesouhlas byl často odůvodněn nutností individuálního posuzování případů. Výsledky výzkumu jsou k dispozici na www.justice.cz.