Svobodná matka 21. století

Před dvaceti lety jsem se podílel na výzkumu sociální a psychologické situace neprovdaných matek. Současné zkušenosti z praxe rodinného a manželského poradce ukazují, že nová generace svobodných matek se v mnohém liší…S kolegyní Evou Gbelcovou jsme se v roce 1989 pokusili shrnout, jak vypadala a jaké měla zázemí svobodná matka 80. let 20. století. První typ představovala žena nedostatečně citově vyzrálá, neschopná předvídat důsledky svého chování, podceňující náročnost mateřské role s tendencí k promiskuitní sexualitě – k většině otěhotnění došlo po krátké známosti.

Ženy i přes poměrně dobrou znalost antikoncepce neužívaly buď žádnou ochranu, nebo volily nejméně spolehlivé formy.

Druhým typem byla matka, která těhotenství užívala jako formu nátlaku na partnera. V jednání zhruba 18 % neprovdaných matek se kombinovaly oba zmíněné typy. Vědomé mateřství bez otce jsme našli jen u 19 žen ze zkoumaných 373, tedy asi u 5 %.

Po narození dítěte označovaly matky jako nejproblematičtější nevyřešené vztahy s otcem dítěte v 60 % případů. Následovaly finanční a bytové problémy, pocity osamělosti, zdravotní problémy dítěte.

Zatímco v době výzkumu se počet dětí narozených mimo manželství pohyboval kolem 8 %, v letech 2003 až 2006 přivedlo na svět dítě zhruba 17 % osamělých žen, asi 21 % matek žije v nesezdaném svazku, jenž připomíná manželství.

Po dvaceti letech

I dnes existují matky nedostatečně citově vyzrálé, které podceňují ochranu před početím a neuvažují o následcích svého chování. Nicméně jich ubývá. Nesporný vliv přitom mají jak větší informovanost (i díky internetu), tak dostupnost a možnost výběru antikoncepce.

Druhou skupinu tvoří matky nedobrovolně svobodné. Jde často o poměrně mladé ženy ze sociálně slabšího prostředí. Mnohé z nich si dítě přály, leckdy jím řeší svoji situaci, neboť vzhledem k nižšímu vzdělání nejsou pro trh práce dostatečně atraktivní.

Ženy, které se pro neprovdané mateřství rozhodly vědomě, zpravidla cítí tlak „biologických hodin“ a ve svém okolí pociťují „nedostatek mužů, kteří umějí jíst příborem, každý den si mění slipy a ponožky nepohazují po bytě“.

Jedná se o ukázku z časopisu Psychologie Dnes, vydává Portál