Prvorození

Každé dítě je jiné. Budou-li v rodině dvě děti, budou mít zcela jistě odlišné povahy i chování. Bude-li více dětí v rodině, stejně tak i tyto děti se budou mezi sebou lišit. Dítě ovlivňuje samozřejmě v první řadě jeho genetická výbava, pak rodiče a jejich výchova, potom přicházejí na řadu sourozenci a širší rodina – dědečkové, babičky, tety a strejdové atd. – a v neposlední řadě má svou úlohu i věkový odstup mezi jednotlivými dětmi, pohlaví dětí a pořadí narození…Posledních pětadvacet let se věnují odborníci výzkumu „pořadí narození“. Bylo zjištěno a potvrzeno, že i pořadí narození dítěte v rodině jej zásadním způsobem ovlivňuje. Specialisté je dělí do tří základních skupin:

  • prvorození (včetně jedináčků)
  • druhorození (prostřední děti)
  • nejmladší (narozené jako poslední)Prvorození
    Většina prvorozených se dá úspěšně rozpoznat – zcela úmyslně uvádím slůvkem „většina“, protože odlišnost se vždycky u někoho najde a to, co platí pro „většinu“, nemusí být u každého prvorozeného 100% stejné. Odborníci uvádějí, že se „trefí“ v devíti případech z deseti.

    Být prvorozený má své „pro“ i „proti“.
    Prvorození jsou ti, co na svět přijdou jako první. Jsou očekáváni a vítáni natěšenými rodiči.
    U prvorozeného je všechno mimořádně důležité a začíná to už před narozením. Už když je maminka těhotná, těší se na svého prvního potomka a už v tu chvíli je plná očekávání. Rodiče obecně bývají u svých prvorozených plni obrovských nadějí, pečlivě a dlouho vybírají jméno, nakupují velké množství dětského oblečení, připravují dětský pokoj, kupují hračky, kočárek, postýlku atd. Může se prostě snadno stát, že mladá rodina (ve smyslu „nezkušená“) to s prvorozeným dítětem trochu „přežene“ – tu přípravu, následně opatrnou péči a někdy až úzkostlivé zacházení atp. A obzvláště to platí tam, kde jsou nablízku prarodiče. Vždycky se přidají i oni se svou snahou zachytit první úsměv, první slůvko, první krůček a těch povzdechů a toho povzbuzování… Prvorozeným se nepochybně dostává více pozornosti a více zájmu než komukoli jinému v rodině. Vše, co prvorozené dítě udělá, je pro rodiče i všechny ostatní členy rodiny veliká událost. Běžným rysem prvorozeného dítěte je sebedůvěra, protože už jako malé dítě vnímá podporu a povzbuzování rodiny – dospělí jej berou vážně a dítě to cítí.

    Prvorození chtějí být úspěšní, v dospělosti jsou většinou svědomití a spolehliví.
    Pro prvorozené je typické, že vyhledávají zaměstnání, které vyžaduje přesnost, soustředění, ev. houževnatost, jsou to lidé, kteří mají rádi systém a řád.

    Na druhou stranu mnozí prvorození přiznávají, že museli poslouchat na slovo na rozdíl od svých mladších sourozenců, někteří si i postěžují, že pocítili na vlastní kůži tátovu dlaň či máminu vařečku a že těm mladším prohřešek snadněji „prošel“. Také bývá obvyklé, že prvorození mají v rodině více povinností, zodpovědnosti a práce (hlídání mladších sourozenců, domácí práce, venčení psa atd.) Nemůžeme se tedy divit, že z prvorozených vyrostou osoby vážné a zodpovědné. Už jen věta:„Tvůj bráška je ještě malý a chová se hloupě, ale Ty jsi velký, od Tebe očekáváme víc, Ty musíš být zodpovědný…“ a/nebo věty podobného charakteru zřejmě vysloví jednoho dne každá matka. A prvorozený musí rychleji dospět.

    Jediným vážným úskalím pro prvorozené mohou být přehnané požadavky dychtivých rodičů. Známý je též konflikt mezi otcem a synem, kdy je syn násilně nucen do převzetí rodinného podniku. Přitom syn si chce svou životní cestu zvolit sám.

    Perfekcionismus je nejlepší cesta k pomalé sebevraždě.
    Prvorození nemusí být vždy první, nejlepší a už vůbec nemusí být dokonalí.

    Dva typy
    Mezi prvorozenými můžeme vypozorovat dva různé typy.

    Jedni jsou vstřícní a snaží se druhým vyhovět. Bývají to dobří studenti a dobří zaměstnanci. Vstřícní prvorození mají silnou potřebu pomáhat druhým, mnozí z nich ve svém životě pečují o slabší nebo bezmocné (např. správce přírodní rezervace, ochránce životního prostředí, zvěrolékař atd). Zároveň mají velmi silnou potřebu být uznáváni a chváleni.

    A ti druzí jsou lehce agresivní a tvrdě si prosazují svou vůli.Tato skupinka se snaží prosazovat svou vůli za každou cenu. Tihle energičtí prvorození bývají velmi ctižádostiví a mohou být až přehnaně pracovití, mají vysoké cíle a silnou potřebu „být nejlepší“.

    Vzhled
    Prvorození pečlivě dbají o svůj zevnějšek, často vypadají jako z titulní stránky módního časopisu, jsou pečlivě oblečeni a barevně sladěni od kravaty až k ponožkám či od vlasů až k punčochám.

    Zajímavost
    Z prvních třiadvaceti astronautů, kteří byli posláni do vesmíru,
    bylo jednadvacet prvorozených nebo jedináčků.

    Pokračování:
    Rady a tipy pro prvorozené