První pomoc nebo poslední pomazání

“Tak si, Mařenko, představ, co se nám přihodilo! Já jsem se tak nějak zamiloval. Ano, je to ta mladá od nás z účtárny. Nejdříve jsem se tomu opravdu bránil, ale bylo to silnější než já. Nechtěj teď po mně nějaké rozhodnutí, já skutečně nevím, jenom už nechci žít dál ve lži.“ Jeníček vypadal sice v tu chvíli jako hromádka neštěstí, ale už za chvilku měl zas ten svůj zasněný výraz. Na Mařenku si však nepřišel. Pilná to čtenářka příslušných rubrik téměř všech ženských časopisů, divačka televizních diskuzních pořadů a zdatná to obdivovatelka knížek i výroků pana primáře Plzáka dokázala hned v zárodku potlačit přirozenou tendenci poslat milého Jeníčka i s tou mladou z účtárny ke všem čertům. Raději si vyžádala alespoň krátký oddechový čas. Jak oni to v těch knížkách a časopisech vlastně psali?

První pomoc

Připusťme, že ne vždy se o partnerově nevěře dozvíme v tak syrové (a zároveň surové) podobě. Přesto, dokonce i navzdory naší usilovné snaze raději o ničem nevědět, jsou někdy indicie partnerovy nevěry tak průkazné, že je prostě ignorovat nelze. Jak to tedy v těch knížkách a časopisech psali?

Popsaná strategie nemusí vést sice k úspěchu, sama o sobě alespoň situaci nadále nevyhrocuje a ponechává prostor pro budoucí harmonizaci vztahů. Ne vždy jsme však na tom tak dobře, abychom byli s to se uvedených zásad bezezbytku držet. Jak si máme dělat radosti, když je nám tak smutno? Můžeme v tomhle stavu vůbec mezi lidi, vždyť by to na nás každý hned poznal?! Ono se řekne “o ničem nemluvit“, ale to puzení je tak silné! Kdybychom alespoň byli schopni v noci spát a ve dne se alespoň trochu najíst! Jistě, vše, co popisujete, jsou zcela běžné a přirozené reakce na partnerovu nevěru. Možná budete na čas potřebovat nějakou vnější pomoc; stejně jako tisíce a tisíce podobně zasažených. Jen pro připomenutí: nehledejte ji u rodičů, dětí, příbuzných či společných přátel. Pokud se potřebujete jen svěřit a vypovídat, pak zvolte raději někoho z těch, kdož jsou jen “vaši“. Svou kamarádku, svého přítele, někoho, s kým se ten druhý nezná nebo alespoň nestýká. Často je ještě lepší obrátit se se žádostí o pomoc na někoho z odborníků, psychologů či lékařů. O možnostech takové institucionalizované pomoci se dozvíte více v samostatné kapitole.

Jedná se o ukázku z knihy Nevěra.
Vydalo nakladatelství Grada, 2010.