Pro prvorozené

Je-li prvorozené dítě chlapec, může se stát, že bude nucen, aby se stal „korunním princem“, aby šel v otcových šlépějích, aby studoval na stejné škole, aby převzal rodinnou firmu… A protože nemá jiné vzory než dospělé, tedy otce a matku, je tento chlapec jako malý dospělý. A tak musí dospět rychleji…Prvorozená dívka bývá často přezdívána chůvou. Není sice nucena být „princeznou“, nicméně i jí je svěřováno mnoho úkolů, nejčastěji to je péče o mladší sourozence. Mnohé matky dobře vědí, že jejich prvorozená je spolehlivá a svědomitá, a zneužívají toho.

Zdá se, že „být dospělý“ je hlavní náplní života prvorozených. Možná proto jsou z nich tak rychle skuteční dospělí a zároveň se není vůbec co divit, že prvorození většinou vyrostou
v osoby vážné, důvěryhodné a zodpovědné.

Tipy pro prvorozené

  1. Učte se říkat „ne“.
    Většina prvorozených se nechá vtáhnout do mnoha činností najednou, chtějí vyhovět druhým, vždycky přijmou pozvání na setkání, jednání či večírek, rádi plní přání přátel a příbuzných, pak jim ovšem nezbývá čas na sebe.
  2. Nikdo není dokonalý.
    Na prvorozené bývají většinou kladeny vyšší nároky než na mladší sourozence, prvorození se tak často domnívají, že musí být první, že musí být nejlepší… Nemusí. Není potřeba se dívat tak vysoko. I „méně“ může být někdy „více“.
  3. Smysl pro humor.
    Pokuste se rozvíjet smysl pro humor, čtěte komedie, učte se vtipy. Je dobré naučit se smát svým chybám. Každý chybuje. A každý má právo i nárok se zmýlit.

Rady pro rodiče prvorozených

  1. Nenuťte své prvorozené, aby pravidelně nebo často hlídali ty mladší. I ty starší děti mají právo a nárok na své koníčky, přátele, pobyt venku bez těch malých „ocásků“.
  2. Nevnucujte svým prvorozeným představu o naplnění životní cesty tím, že budou kráčet v otcových či matčiných šlépějích, nenuťte je do určitého vzorce (zaměstnání, vzdělání) a už vůbec je netlačte do rodinné firmy.
  3. Očekávání
    Nepřehánějte svá očekávání. Někdy jsou rodiče příliš nároční, přísní a kritičtí. Není možné žádat od svého dítěte, aby bylo nejlepší ve všem. Může to pak bezděčně sklouznout do nezdravého perfekcionismu – a ten je víc než škodlivý!

Vztah mezi dětmi a jejich rodiči je proměnlivý a vyvíjí se. Vždy, když se narodí další dítě, celé rodinné prostředí se změní. Budoucí osud dítěte určuje do jisté míry způsob, jak s ním rodiče jednají, pokud je to s láskou, respektem a úctou, je vše na dobré cestě….

Zajímavost
Většina prvorozených nemá ráda překvapení.
Typickým rysem prvorozených je totiž vážnost. Prvorození chtějí vědět, co se bude dít, jak to bude vypadat, kdy se to bude konat. Jde jim o to, aby všechno bylo nachystáno, připraveno, zorganizováno a provedeno včas a bez chyb.
A do toho překvapení nezapadá. 🙂