Pomoc, nerozumím si s rodiči

Dospívající mají často pocit, že rodiče nemají čas na jejich názory, stesky, problémy. Také mají často pocit, že rodičům vadí. Při nejlepší snaze se dostávají s rodiči do každodenních konfliktů. Někdy provokují rodiče záměrně, ale někdy je tyto konflikty trápí a mají pocit, že ať dělají, co dělají, všechny pokusy o domluvu končí rozčilením rodiče a další napjatou atmosférou.

Stejně jako jsme se skupiny dospívajících ptali na učitele a na to, co jim na učitelích vadí, ptali jsme se i na jejich rodiče. Nyní si povíme, co dospívajícím na rodičích nejvíce vadí a jaké otázky rodičů je nejvíce rozčilují.

Mezi deset nejčastěji uváděných nejhorších věcí týkajících se rodičů patří:

 

Pět nejhorších dotazů rodičů (vlastně jich je šest, ale u rodičů se dospívající shodli na mnohem větším počtu stejných situací než u učitelů):

Zajímavé jsou odpovědi na otázku, co by si dospívající nejvíc přáli, aby rodiče změnili. Naprosto nejčastější odpovědí bylo přání, aby rodiče dospívajícím více věřili, a aby je hodně podporovali v tom, co dělají.

Stejně zajímavé jsou i odpovědi dospívajících na otázku, co se změní, až budou sami dospělí. Mezi nejčastější odpovědi patřily:

Výše popsané situace ukazují, že se rodiče chovají více podobně a typičtěji. I proto by se mohlo dospívajícím s pomocí následujících cvičení pomoci zlepšit komunikaci s rodiči a přispět tak ke zlepšení atmosféry doma.

Při rozboru odpovědí opět vidíme, že se v konfliktech s rodiči vyskytují určité situace často. Řadu z nich je možné chápat jako určité typové situace, na které se dá použít podobný vzor chování. Stejně tak ale vidíme, že většina dospívajících je optimistická a věří, že si s rodiči zase budou rozumět. Také je z odpovědí znát, že vidí dost „chyb“ na své straně a očekávají, že postupem doby se domluva s rodiči zlepší, protože se stanou „rozumnějšími“.

Stejně jako jsme měli u učitelů někdy pocit, že jsou „nesnesitelní“, a prováděli jsme cvičení, které nám pomáhalo vidět učitele i v jiném světle, respektive vidět ho realisticky i s jeho dobrými vlastnostmi, můžeme cvičení použít i pro rodiče.

Následující cvičení je určeno pro ty dospívající, kteří mají pocit, že všechny jejich snahy o domluvu s rodiči končí rozčilením rodiče a napjatou atmosférou.

Cvičení

… dopis

Můžete zkusit použít dopis a napsat rodičům to, co jim nedokážete říci v klidném rozhovoru. Je dobré toto řešení rodičům osobně navrhnout s tím, že si opravdu přejete, aby k domluvě mezi vámi došlo, a že vás situace trápí.

Dobré je rodiče poprosit, aby dopis nebrali jako neúctu nebo vaši neochotu, ale jako cestu, jak se dobrat k jádru věci. Že se vám často podaří je svými názory rozzlobit dříve, než se k jádru vlastně dostanete. Že je možná popuzujete tím, jak se tváříte, stojíte, těžko říci čím vším, ale že o nic z toho vám nejde. V dopise pak máte možnost v klidu vypsat to, co rodičům potřebujete říci. Můžete se domluvit, že pak si s rodiči zkusíte sednout a o dopisu si popovídat, stejně jako můžete rodičům navrhnout, aby se i oni pokusili odpovědět dopisem.

Někteří rodiče mohou tento váš pokus vnímat jako nepřijatelný – přece si s vámi nebudu dopisovat, jako by nestačilo, že si dneska nikdo není schopen povídat a lidi si vše píší přes Facebook, SMS apod.

Pokuste se ale rodičům vysvětlit, že se tímto krokem snažíte v první fázi „minimalizovat“ emoce, které do vašeho rozhovoru často vstupují a brání řešení situace.

Jedná se o ukázku z knihy Jak přežít svou vlastní pubertu i s rodiči a učiteli, kterou vydalo nakladatelství Grada.
Puberta je taková osobní revoluce. Všechno se proměňuje. Kromě toho, že člověk nepoznává svoje tělo, začnou se měnit i jeho názory, chování, a navíc se pomalu vkrádá pocit, že ani lidi kolem nejsou, co bývali. Kam se poděli nekonfliktní rodiče a laskaví učitelé? Není s nimi k vydržení, a dokonce si i oni myslí totéž o tobě… o puberťákovi. Dospívání zkrátka patří mezi nejnáročnější období v životě. Ovládá tě pocit zmatku nebo bezradnosti z té pubertální životní bouřky? Zkus se v tom všem líp zorientovat. Právě proto vznikla tahle knížka, která ti pomůže projít pubertou bez větších šrámů.