Peníze, peníze, peníze…

Otevřu noviny a finanční krize na mě „kouká“ z každé druhé stránky, kliknu na internet a první, co čtu, je: jak šla finanční krize světem, a tak si vezmu časopis, jenže tam mě dokonale informují o tom, že o konci finanční krize v Česku se mluvit nedá…Já dobře vím, že bez peněz to nejde. Jakmile je nemáte, velmi rychle to pocítíte. A protože ve svém blízkém okolí slýchám větu: „Tak, a jsem bez práce,“ poměrně často, domnívám se, že je na čase podívat se na téma: „peníze“ trochu zblízka – alespoň teoreticky. 🙂

První rada: NEVYČÍTAT
Pokud je Váš muž / Vaše žena mezi propuštěnými, výčitky jsou jednou z nejhorších věcí, které můžete udělat. Např. věta „Jsi k ničemu, já to vždycky říkala…“ nikomu nepomůže a hlavně – nic nevyřeší.
Je možné, že Váš protějšek přišel k výpovědi jako slepý k houslím, nezraňujte ho ještě Vy. Nehledě na to, že je dost pravděpodobné, že se s tím „pere“ uvnitř sám.

Druhá rada: NELITOVAT
„Ach ty moje chudinko…“ Váš partner není žádný chudák. Na takovéhle věty zapomeňte. Fňukání ještě nikomu z průšvihu nepomohlo.

Třetí rada: PODRŽET
Partner potřebuje znovu nabýt sebevědomí, výpověď dokáže pochroumat i silné jedince. Nejvhodnější věty: „Věřím Ti, dokážeš to, najdeš si novou práci.“

Čtvrtá rada: ZAPŘÁHNOUT
Nedovolte, aby se Váš partner začal poflakovat, přesuňte na něj okamžitě nějaké povinnosti.
Za jedno nebude přemýšlet o nesmrtelnosti chrousta a za druhé bude rodině užitečný.

Pátá rada: HLEDAT ŘEŠENÍ
Hledejte řešení. Vítězí zdravý rozum, odstup a nadhled, smysl pro humor a rodinná soudržnost. Z vlastní zkušenosti vím, že překonání svízelné situace společnými silami rodinu tmelí a činí ji silnou a naprosto jedinečnou.
Např. si položte otázky: Který z partnerů lépe (snadněji) získá práci? Kdo má vyšší kvalifikaci a bude mít vyšší příjem? Nemá Vaše partnerka kvalifikaci v oboru, který je na současném trhu žádaný, a vy jste přišel o místo v oblasti, která prožívá útlum? I to může být na nějaký čas funkční řešení, když se role prohodí.
Odstupné – slouží především k pokrytí rodinných nákladů v době, kdy jste bez práce. Je to pomoc, která Vás má udržet chvíli nad vodou. NEKUPUJTE si za odstupné novou televizi!
Odstupné uložte a postupně ho používejte v měsících, na které bylo vyplacené.
Jde-li to a je-li to možné, začněte šetřit. Stáhněte výdaje na co nejmenší položku.
Např. Váš muž nemusí chodit do posilovny 3x v týdnu, může jít jednou a mezitím si jít zaběhat (zadarmo). Např. není nutné si na výletě s dětmi kupovat drahé jídlo v restauraci, stačí si doma namazat housky s máslem.
Dejte pozor na nenápadné (tzv. malé) výdaje – např. časopisy, půjčovné za DVD, parkovné. Jdete-li s kamarádkou na skleničku, necháte tam stovku. Pozvete-li ji domů, dáte si kávu, budete to mít mnohem levnější. A povídání bude stejné (nebo alespoň podobné).
Mnoho peněz mizí při nákupech. Mnozí z nás utrácejí za zbytečnosti (čokoládové tyčinky, hranolky, hamburgery, párky v rohlíku, kávu a nápoje z automatu apod.). Sepište si před nákupem, co je nutné a nezbytné koupit pro chod domácnosti.

Nebude to snadné, ale zvládnout se to dá. Někdo si najde práci hned a někomu to chvíli trvá. Hlavně nepanikařte. Provětrejte hodnoty. 🙂 Budete-li jeden druhému oporou, vzájemně se vyslyšíte a pomůžete si, zvládnete to.
Společnými silami se (nejen) finanční krize překonat dá…