Nejčastější příčiny neshod mezi manžely

Než se pustíte do čtení tohoto článku, zkuste si sami pro sebe vytipovat, co bývá nejčastěji příčinou neshod mezi manželi (nebo partnery). V komentáři pod článkem nám pak můžete napsat, jak jste se trefili.Teď už ale výčet z knihy Praktická komunikace pro každý den.

Nejčastější příčinou nedorozumění mezi manžely je narušená komunikace
V dlouhodobém partnerském životě se mnohdy stává, že komunikace se omezuje pouze na nezbytné pokyny. Ženy mají pocit nepochopení a neporozumění. Tento stav nespokojenosti je následně vede k chybným mechanismům v jednání, které se projevují slovní agresivitou a hašteřením, či úplnou pasivitou až rezignací. Obě tyto komunikační formy vyvolávají konflikty a neuspokojení, které je mnohdy důvodem nevěry, a v horším případě rozvodu.

Ztráta společných cílů a zájmů je problémem číslo dvě
Podmínkou intimního soužití je soulad v základních hodnotách a ideálech. Také společné záliby a zájmy jsou možným komunikačním tmelem dlouhodobého svazku ženy a muže.

Nesoulad v sexuální oblasti je častým důvodem k nevěrám
Případy skutečné sexuální neslučitelnosti se podle průzkumů objevují opravdu zřídkakdy. Příčinou neshod v této oblasti je daleko častěji ztráta porozumění a špatná či žádná komunikace o sexuálních představách, reálných možnostech a eventuálních problémech.

Manželská nevěra přispívá k rozvratu vztahu
Nevěra zasáhne každého člověka na nejcitlivějším místě a má zcela destruktivní charakter. Žena je obvykle schopna odpustit muži jednorázovou nevěru. Muž neodpouští vůbec. Vyplývá to z toho, že nechce investovat do cizích potomků.

Pokles nebo ztráta prožitku sexuální rozkoše jsou častým důvodem neshod
Hádky mezi manžely nebo monotónnost každodenního soužití mohou vést k tomu, že se vytrácí radost a vzrušení ze sexuálních her.

Peníze jsou dalším důvodem k hádkám
Rozdílné názory a nedostatečná komunikace při společném hospodaření s penězi vedou vždy k zásadním neshodám v partnerském životě.

Příčinou nedorozumění jsou i neshody kvůli dětem
Děti jako nejdůležitější článek rodiny vyžadují zdatnost v komunikaci a pevné nervy. Odlišné názory partnerů na výchovu a péči o děti bývají zdrojem hádek a vzájemného odcizení.

Zásahy příbuzných jsou častým zdrojem manželských roztržek
Manželský soulad mohou narušit tzv. dobře míněné rady zvenčí a vměšování příbuzných, kteří nerespektují základní pravidlo, že každá rodina chce fungovat sama.

Alkohol a jiné závislosti patří mezi nejčastější důvody rozvodu

Jedná se o ukázku z knihy Praktická komunikace pro každý den.
Vydalo nakladatelství Grada Publishing, 2009