Být rodič = ???

Už na podzim loňského roku jsem prostřednictvím úkolu z newsletteru zjišťovala, co pro pravidelné návštěvníky VD znamená být rodičem. Až teď se dostávám k tomu, abych to nějakým způsobem dala dokupy, i když to vlastně máte celou dobu na očích. 😉

Už od zadání úkolu si totiž můžete jednotlivé odpovědi denně přečíst v diskutárně, i když nejspíš řada z vás netuší, že čte zrovna tuhle informaci. Úkol z novinkového emailu rozesílaného 5. listopadu zněl následovně:

Popřemýšlejte, jak doplnit větu: Být rodič znamená… a do pole Podpis (v nastavení svého účtu) napište svoji druhou polovinu věty (se třemi tečkami na začátku).

Většina takto nastavených podpisů naštěstí zůstala dodnes, takže může vzniknout i tento článek (který jsem teda měla v plánu už tenkrát, ale nějak na něj nedošlo). Celkem jsem jich dnes napočítala 52. Bohužel značná část z nich je spojená s přezdívkami, které se v diskuzích objevují jen sporadicky nebo dokonce vůbec, takže nemáte možnost si je přečíst. Patří k nim i dovětek, který mi zní nejpoetičtěji – …poslat svoji duši dál. Takto si svůj podpis nastavila Jarka_PL.

Je zajímavé sledovat, z jaké strany k tomu kdo přistoupil. Objevila se docela početná skupinka odpovědí typu …být (neskonale) šťastný, mít smysl života, mít největší štěstí v životě apod. Naproti tomu by se dala postavit skupinka těch, kdo se změřili spíš na negativa a být rodič pro ně znamená …bojovat s permanentním strachem, být stále ve střehu, neustále potřebovat pevné nervy nebo …padat únavou na hu… ústa 😀

Asi nejvíc bylo těch, kdo ve svém dovětku postavili negativa a pozitiva do kontrastu, takže se objevilo několik variací na téma …spousta radostí, ale i starosti. Opakovala se hodně i zmínka o doživotní zodpovědnosti a potřebě přestat myslet sám na sebe.

Z těch, které se vymykají výše uvedeným skupinkám bych ještě vybrala třeba tyto definice rodičovství:

…být neustále v úžasu, co děti dokáží. …být stále připraven poradit, pomoci a hlavně pochválit a pohladit. …každý den vstát a jít o něco dál! …objevovat doteď nepoznané… …úvazek na 25 hodin 🙂 ..to ať poví mé okolí:)

A co vy?

Pokud jste si na podzim podpis podle zmiňovaného úkolu neupravovali, můžete to zkusit třeba teď. Nezapomeňte pak okomentovat také nějakou diskuzi, ať si o vašem pohledu na rodičovství mohou pod vaší reakcí přečíst i ostatní 😉 Nebo se o svoji definici s námi podělte rovnou zde – v komentáři pod článkem.

Když připíšete, která ze zde uvedených definic rodičovství vás nejvíc zaujala a proč, bude to určitě ještě zajímavější čtení 😉

Malý kvíz na závěr

A aby to bylo i trošku interaktivní, tak mám pro vás na závěr malý kvíz. Vybrala jsem pár podpisů, které jste měli možnost v diskutárně číst relativně často. Jak už asi tušíte, vaším úkolem je odhadnout (nebo vypátrat), ke komu který podpis patří 😉

Podpisy Přezdívky
1 …být neskonale šťastný A Cokynalda
2 …každodenní úsměv na tváři B danasi
3 …láska na celý život 🙂 C halina
4 …mít nervy jako ocelové špagáty 😀 D Jarmuschka
5 …mít smysl života. E MANKAš
6 …obavy i radosti až do smrti. F Padmé
7 …objevovat doteď nepoznané… G Pavlinkav
8 …starosti, ale hlavně fůru radostí. H pvosa
9 …zodpovědnost, štěstí a také potřebnost 🙂 CH zuzina

Malá nápověda: Na jednom řádku se sešla správně přezdívka s podpisem 😉
Správné rozluštění za týden?