Vánoce na Ukrajině

Rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem, rozdání dárečků a štědrovečerní pohádka. Jakýpak sled má Štědrý den na Ukrajině? Vyzvídala jsem přímo u zdroje.

Před skoro třemi roky se švagr oženil s Maríjou a mají spolu dvě krásné děti. Maríja pochází z malé vesnice Hlibiv u Ternopilu, z Ukrajiny. Drobná blondýnka, vždy usměvavá a velmi příjemná. Myslím, že jsme k sobě našly cestu přes naše malé ratolesti, které jsou jen o měsíc od sebe. Maríja není jen moje švagrová, ale získala jsem v ní velmi dobrou přítelkyni a doufám, že ona to tak také cítí. Když se jí uklízečka (také pochází z Ukrajiny) v nemocnici ptala, zda jsme sestry, byla jsem tímto spojením potěšena. Jejich zvyky kolem Vánoc jsou celkem odlišné od našich, hlavně časově, a tak jsem se jí za vás na něco málo zeptala.

Na Ukrajině je pravoslavná církev, kdy slavíte Vánoce a jak se nazývá „Štědrý večer“?

Vánoce slavíme 7. ledna. Název máme stejný, „Štědrý večer“.

Co se týče příprav Vánoc, zdobí se stromek, peče cukroví?

Na Vánoce stromek zdobíme, ale ne všichni, jen kdo chce. Cukroví také pečeme, ale více obvyklé je pečení dortů.

Dorty takové jako třeba pečeme my na narozeniny?

Ano, podobné.

Jaký je nejčastější stromeček? Smrk, borovice…

Smrček.

A co adventní věnec?

Adventní věnec se u nás nedává.

Jak probíhá Štědrý den?

Večer jdeme nejprve na hřbitov zapálit svíčky a neseme i večeři. Po návratu domů se modlíme za zemřelé a jdeme večeřet. Potom zpíváme koledy, chodíme do kostela.

Co děláte s tou večeří, kterou nesete s sebou?

Trošku dáme do nějaké nádoby, položíme na hřbitově vedle zapálené svíčky a za 2-3 dny vyhodíme. Někdo toto dává za okno k rozsvícené svíčce.

Co štědrovečerní menu?

To máme bohaté. Na stole je tradice mít 12 chodů, ale ne každý si to může dovolit.

Je tradicí dáno, co musí večeře obsahovat?

Hlavní jídlo je „Kuta“, to je něco jako u vás krupice. Ta musí být vždy. Když byli rodiče živí, tak jsme to celé dodržovali včetně dvanácti chodů.

A přímo u tebe v rodině byla nějaká tradiční jídla k večeři, která jste měli vždy? Nějaká maminčina specialita?

Maminka ráda vařila pirohy s třešněmi, je to sladké a my jako děti jsme to měly moc rády.

Na které z jídel ses nejvíce těšila?

V podstatě na všechny, protože musíš vše ochutnat. Když sníš od všeho trošku, tak už se po večeři těšíš jen do postele. Ale po večeři se zpívají ještě koledy.

Kdo a kdy dává dětem dárky?

Dárky se u nás dávají 19. prosince na „Mykolajda“ pod polštář. Vše dávají rodiče dětem.

Takže „Mykolajda“ je něco jako náš Mikuláš?

Ano.

Jak je tomu s tradicí Betlému, je běžně součástí každé rodiny?

U nás ve vesnici je jen v kostele, jinak nevím.

Je půlnoční mše velkou tradicí?

Ano a je moc krásná.

Vím, že nejíš ryby ;-). Co jsi připravila k večeři na minulé Vánoce v ČR?

První rok jsem jedla pizzu, protože jsem nevěděla, že jsou Vánoce :-). A potom už tradičně rybu nebo řízek a bramborový salát. A rybu opravdu nejím, tak papám řízeček.

Jak se ti líbí Vánoce v ČR?

Moc se mi nelíbí. Ještě si zvykám, tady se najíte, rozbalíte dárky a to je všechno. Na Ukrajině mi přijde, že jde víc vidět, že jsou svátky. Ale nevím, možná si zvyknu. A když budu mít na Vánoce naši Janičku (pozn. dvouměsíční dcera, zatím hospitalizovaná v nemocnici) doma, tak to budou nejkrásnější Vánoce.

Moc Ti děkuji, Maríjo, za zajímavé povídání. Přeji vám, a vlastně i nám, abychom Janičku měli doma dříve, než na Vánoce!  Moc se na ni všichni těšíme, je krásná. Jak jinak než po mamince ;-).

Také Ti i za redakci přeji, aby každé další Vánoce v ČR pro tebe byly jen a jen lepší. Věřím, že na tyto stránky ještě přispěješ.

Marie Busolíni