Kdo u vás nosí dárky? Ježíšek nebo Santa Klaus?

U nás je zvykem, že dárky nosí Ježíšek. Stačí se však rozhlédnout kolem a člověk nabude dojmu, že se mávnutím kouzelného proutku ocitl uprostřed New Yorku či Londýna. Všude kolem je plno Santa Klausů, sobů a sání s rolničkami.

Výlohy obchodů zdobí obrázky Santa Klausů, někde vás dokonce u vchodů vítají jejich figuríny v životní velikosti. Na dárkových balících papírech jsou také výjevy Santy a sobů, kdejaká vánoční dekorace, kdejaká figurka je v tomto duchu. A co teprve záplava typických červených čepiček s bílým lemem a bílou bambulkou? Nebo kýčovité hračky hýbajících se a blikajících Santa Klausů? Santa Klausové, kam se podíváš.

A Ježíšek? Toho je vidět daleko méně. Snad jen jako miminko v betlémech. Ze své podstaty je to bytost neviditelná. Je proto logické, že se obchodníkům špatně prodává. Jak také prodat něco, co není vidět?

Z toho, co kolem sebe vidím, mám pocit, že co není vidět, tj. co nejde prodat a zpeněžit, to ani neexistuje. Možná právě proto je kolem nás tolik Santa Klausů. Je to totiž postava, která má jasně daný vzhled a má i své soby a pomocníky. Tolik figurek, tolik motivů. To se pak prodává…

Naštěstí je však ještě pořád nemálo těch, pro které je jedním ze symbolů Vánoc i Ježíšek, a nikoliv Santa Klaus. Roku 2006 vznikl projekt Český Ježíšek, kdy typická česká postavička dostala svou podobu i své pomocníky. V prodeji teď jsou jejich plyšové figurky, samolepky, hry, knížky, … Pravda, asi není ideální bojovat proti komerci jinou komercí, ale přesto mám za to, že projekt Český Ježíšek má šanci v tomto směru něco změnit.

Žádný projekt ovšem postupné vytlačování původních symbolů Vánoc symboly novými sám o sobě nezastaví. Tržní ekonomika se řídí zákonem poptávky a nabídky, a tak dokud budeme kupovat výrobky opatřené symbolem Santa Klause, budou se tyto nadále prodávat a tedy i propagovat. A tak, je-li to jen trochu možné a Vám na tradiční podobě Vánoc záleží, pokuste se prosím vyhnout se výrobkům se symboly Santa Klause, nebo snad dokonce s nápisem Merry Christmas.

Spoustu věcí, snad i většinu, lze totiž bez problémů nahradit něčím nesantovským. Existují stovky vánočních dekorací bez Santa Klause. (Některé z nich vám představuji v rámci VD adventního kalendáře.) Stejně tak vánoční přáníčka či balící papír – vždyť i baňky, hvězdičky, stromečky, svíčky, … jsou vánoční motivy. (I ty si můžete vyrobit doma, pokud v obchodě nenajdete nic, co by vám či obdarovávanému vyhovovalo. I pro tento případ bych vám ráda v některém z příštích článků nabídla pár tipů.)

Je jen na nás, jaké chceme mít Vánoce. Já sama upřednostňuji Ježíška a vánoční dekorace do bytu či přáníčka bez santovských motivů si raději vytvářím sama či s pomocí potomka. Vidět potom ta krásná světýlka v očích, když dítě hrdě předává vlastnoručně vyrobený dáreček či nějaké přáníčko, tomu se vůbec nic nevyrovná.

Určitě nebudu první a snad ani poslední s přáním, aby se Vánoce alespoň částečně zbavily toho nánosu komerčna, spěchu, hysterie… a tedy i Santa Klausů, jako jednoho z mnoha symbolů toho všeho. Aby se staly svátkem, na který se těšíme především pro jejich duchovní rozměr, klid a rodinnou pohodu. Přeji vám, aby se vám vaše Vánoce vydařily a pod stromečkem jste našli kromě dárků od Ježíška i své rodinné štěstí.

Jedná se o článek z VD adventního kalendáře.
Předchozí článek: Plovoucí svíčka.
Následující článek: Přáníčka ze zbytků dárkového papíru.