Vyvolení, BigBrother a děti

Fenoménem posledních dní jsou bezesporu reality show VyVolení a BigBrother. Princip soutěží je všeobecně známý a atraktivní pro diváky, výhry jsou lákavé, soutěžící snaživí. Kamarádi, známí a příbuzní soutěžících pozorně sledují obrazovku, drží palce a když je potřeba, tak posílají SMS a jsou mezi nimi i děti, které na několik dnů, ale možná až na víc než 3 měsíce, přišly o tátu nebo o mámu, na které se v lepším případě můžou podívat v sestřihu dětí ve vilách…Mezi „opuštěnými“ dětmi jsou velké rozdíly a věřím tomu, že některým z nich je úplně ukradené, že jejich rodič (spíš táta), se předvádí a zpovídá před celým národem. Nejmlaší opuštěnou je Honzova (VV) osmitýdenní holčička a nejstarší pak devatenáctiletá dcera Věry (VV).
Kompletní přehled soutěžících, kteří za branou jedné či druhé vily nechali své děti je zde:

VyVolení

Honza – 2 dcery (8 týdnů a 5 let) + další 3 děti z předchozího manželství

Honza má celkem 5 dětí. Vychovává ale pouze dvě, protože svou první manželku a jejich společné 3 děti před asi deseti lety opustil, protože prý nevěděl, co si s nimi má počít. Ve vile je čistě kvůli penězům, protože rodina má finanční problémy. Honza své první manželce údajně dluží na výživném přes 40 tisíc korun.

Emil – syn (9 let)

Emil prý syna hrozně miluje. Když ztratil jeho fotku, rozbrečel se a málem se psychicky zhroutil. Fotka se ale našla, Emil se zklidnil a přes obrazovku požádal svou přítelkyni, se kterou již 11 let žije a se kterou má syna, o ruku. Přítelkyně nabídku přijala a vypadá to, že jak se Emil vrátí domů, bude svatba.

Hanka – dcera

Hanka je rozvedená, dceru vychovává sama a prý mají parádní kamarádský vztah.

Věra – dcera (19 let)

Věra má už dospělou dceru, se kterou žijí ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že se do soutěže dostala až na poslední chvíli jako náhradnice, nestihla se s dcerou rozloučit při odjezdu.

BigBrother

Petr – 2 dcery (17 a 15 let), syn (4 roky)

Petr je dvakrát rozvedený a za nejhorší věc, kterou v životě provedl, považuje to, že nebyl u výchovy svých dvou dcer. Jestli se polepšil a u výchovy syna už asistuje těžko říct.

Jaroslav – syn (15 let), dcera (13 let)

Za Jaroslava se prý stydí jeho otec. Jak je to s jeho dětma mi v tuto chvíli není známo.

Šárka – 2 synové (14 a 12 let)

Šárka vychovává společně s manželem dva syny. Narozdíl od manžela je ale akční člověk, takže si už vyzkoušela například měsíc života v Jižní Americe, kde byla bez manžela i bez dětí.

Klára – dcera (5 let)

Klára byla vyhozena z vily ještě dřív, než si stačila vybalit, takže jsme se o ní a jejich dětech nic moc nedozvěděli.

Pro každého z účastníků reality show je život ve vile velkým dobrodružstvím a dva z vybraných 26 soutěžících by měli získat miliónové výhry. Není to od nich však sobectví namísto výchovy svých dětí si jít zasoutěžit? Nahradí svým dětem soutěžící čas strávený ve vile? Nepřinese náhodou získaná popularita a třeba i výhra v soutěži rodině víc nepříjemností než pozitivních věcí? Já osobně bych se do podobné „šmírácké“ reality show nepřihlásil. Myslím si totiž, že „normálnímu“ člověku by taková účast i v případě výhry, přinesla víc škody než užitku.