Veletrh For Toys očima redaktorky VašeDěti.cz – stálo to za to?

O víkendu proběhla v pražských Letňanech již druhá přehlídka toho nejlepšího, určeného jak rodičům, tak dětem. Stála návštěva za to? Podívejte se na reportáž, kterou vám nabízíme!

Počasí vyšlo nádherné, takže po příchodu k výstavišti nás čekal již dav lidí obdivujících venkovní stánky. I když měly co nabízet, velký obdiv sklidil ten největší z nich, nabízející služby pronájmu rychlých kol či rovnou helikoptéry. Sice asi nebylo moc zájemců, kteří by si jízdu zaplatili, většinou, někdy s otevřenou pusou, obdivovali nádherná vozítka i vzdušný koráb.

A tak mezitím, co se tatínkové rozplývali, mohly si děti zařádit na motokárách, v útulném domečku určeném na zahradu nebo na skluzavkách. Pravdou je, že i my se tady zdrželi dost času. Především ovšem kvůli synovi, kterému se do horka haly moc nechtělo.

Po příchodu dovnitř jsem se okamžitě chtěla vrátit ven. Vevnitř bylo totiž skutečné vedro. I když klimatizace zřejmě fungovala, obrovský dav lidí, který zde brouzdal mezi stánky a sluníčko, které pálilo venku, dalo vzduchu uvnitř dokonale zabrat. Nejdůležitější bylo tedy zajištění dostatku pití…

Po několika pokusech bloudění jsme našli zdárně halu s veletrhem For Toys a vydali se prodírat davem lidí. A hlavně dětí, které byli všudypřítomné. No, vlastně proč ne. Radost museli mít hlavně prodejci, protože zkuste vymluvit předškolákovi, že s sebou nemáte dost peněz, nebo že tohle ne a že si dítko musí počkat na Ježíška… Tak přesně tohle ty malé ratolesti prostě slyšet nechtějí, takže jsme několikrát stali nechtěně svědky záchvatů dítek, pro které právě skončil svět tím, že zrovna tuhle hračku, kterou nutně potřebují, nemohou dostat…

Vidět bylo skutečně co. Prodejci se mohli doslova přetrhnout, aby utržili co nejvíce peněz. Těm, kteří měli co nabídnout, a to včetně zajímavých veletržních slev i s možností vyzkoušení, se prodávalo dobře a jejich stánky byly obklopené davem nakupujících.

Bohužel, některým veletržní slevy nic zřejmě neříkala. Naštěstí jich nebylo moc. Ale posuďte sami – je-li zboží v eshopu určitého prodejce nabízeno například za 309 Kč, nechápu, jak mohla prodavačka dojít k ceně 299 Kč po veletržní slevě 10%… Nebo, že bych neuměla počítat…?

A u cen ještě chvíli zůstanu. Většinou se pohybovala sleva kolem 15-20%, někde 25% a viděla jsem puzzle se slevou 50%, vcelku ve velké nabídce.

My ale mířili na autogramiádu Petra Morkese, který u stánku Noe podepisoval své knihy.

Protože jsme dost bloudili a nemohli za nic na světě najít právě tenhle na první pohled výrazně žlutý stáneček najít, už jsem si říkala, že jdeme pozdě a chudák syn, který si nese svého „Vrťapku“, odejde bez podpisu. A to se nesmělo stát, protože jeho nadšení bylo tak velké, že zklamání by bylo ještě větší. Zcela zlití potem jsme nakonec dorazili ke kýženému stánku, který se, jak jinak, nacházel v absolutním konci snad té největší haly, která tady byla… Pan spisovatel tam byl obalen doslova davem dětí a taky pěkně zpocený. Tak jsme se koupali společně… Syn dostal svůj vytoužený podpis i s obrázkem psího detektiva a my vyrazili na další obhlídku.

Dostali jsme se až k veletrhu For Babies, který byl určený hlavně pro nejmenší a pro budoucí rodiče. Moc dlouho jsme se tu nezdrželi, protože tenhle sortiment hlavně syna moc nezajímal a zjevně se začal nudit.

Takže jsme rychle proběhli a utíkali zpátky k hračkám. Co mě na návratu do haly hraček mrzelo nejvíce, byl fakt, že na For Babies bylo méně lidí a tudíž i lepší vzduch, žádné velké horko. A klidně bych si ty kočárky a lahvičky prohlížela celé odpoledne. Celkově výstava zde působila úžasným, uklidňujícím dojmem. Všechno nablýskané, slaďoučké a nadýchané. Žádný rámus, jen ticho, jako kdyby každý bral ohled na to, pro jaké návštěvníky je to tady určeno.

A jsme zpátky v křiku dětí, rámusu diskotéky pro malé, jezdících autíček, traktorů a všudypřítomných hlasů stánkařů. Jiný svět. Svět dětí, který musíte respektovat. Samé kočárky pro panenky, auťáky nejrůznějších rozměrů, ale i moderní technika pro děti. Například takový diskotékový mixážní pult našemu synovi doslova učaroval. Na to, jak je jindy vcelku stydlivý, neváhal vypustit do mikrofonu něco, co se podobalo řevu někde na hip-hopovém kempu. Aby nebyl sám, přidala se holčička u druhého „trenažeru“. Hlavně, že děti byly spokojené…

Nabídka byla skutečně veliká, jako návštěvník jsem byla celkově, až na pár výjimek, spokojená, stejně jako syn, který si pár hraček odnášel také. Takže se těším na další, už třetí ročník. Jen musím našetřit trochu víc peněz. Protože pokud s sebou vezmu zase dítě, musím počítat s tím, že na Vánoce si neodnesu ani jeden dárek, všechny ukořistí zase syn. A vymyslet, jak dostat hračky do auta rychleji, než je jeho bystré oči spatří.

Rada na závěr? Pokud chcete udělat radost dětem, vezměte je s sebou. Pokud chcete o něco levněji nakoupit, běžte sami.