Ponožky budu prát vždycky stejný

V rámci zahajovací tiskové konference Národního týdne manželství na Úřadu vlády mohli její účastníci shlédnout  pilotní díl filmové série na podporu manželství s názvem „Byla jedna rodina“. 

„Ponožky budu prát vždycky stejný“ – říká herečka Vanda Hybnerová v pilotním dokumentu na podporu manželství. Osmnáctiminutový dokument obsahuje i interview se známými herci Vandou Hybnerovou a Stanislavem Zindulkou a je volně ke stažení na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz.

Film vzniknul společnou prací Centra pro rodinu a sociální péči o.s. a společnosti VISTAFILM s.r.o. Na otázku proč se do projektu pustili, tvůrci filmu odpověděli: „V dnešní době jsou lidé všech generací ze všech stran téměř všemi médii zahrnováni příklady a vzory toho, že pojmy jako rodina, manželství, věrnost, oběť, pokora jsou přežitkem. Média nám předkládají jako samozřejmé nové normy o nejrůznějších formách partnerství, o střídání partnerů, o nevázanosti, o rozlámaných a zdeformovaných rodinách, které jsou vydávány za nevyhnutelnou moderní normu. K této všeobecné masáži nám chybí nějaká viditelná protiváha. Chceme vytvořit divácky atraktivní pořad, ve kterém chceme říct, o čem je rodina a manželství a jak je zásadní pro každého člověka i pro celou společnost. Jak je důležité obětovat své pohodlí a své plány, respektovat a ctít druhého, učit se překonávat nedorozumění, překážky a nezabalit to při první těžké zkoušce. Cílem je oslovit formou pořadu co největší okruh lidí. Najít prostor, kde by respektované osobnosti i „obyčejní“ lidé mohli svým příkladem a svými postoji a zkušenostmi „propagovat potřebnost a hodnoty klasické rodiny“. “

„První díl tohoto projektu je velkým příslibem. Doufám, že tvůrci najdou sílu a prostředky k další práci a že brzy uvidíme další díly“, řekl Petr Činčala, koordinátor NTM a dodal „byli bychom rádi, kdyby se našli jednotlivci i firmy, které by chtěli vznik dalších dílů finančně.“ O praktických možnostech partnerství v tomto projektu se můžete dočíst více na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz.

Dalším mediálním projektem představeným v rámci NTM je překlad knihy Spojení srdcí, kterou manželé Ron a Nancy Rockeyovi z USA napsali inspirováni Národním týdnem manželství, když před dvěma roky navštívili ČR.
Spojení srdcí je kombinace životních příběhů, průlomových výzkumů, které vysvětlují, proč se ve vztahu cítíme tak, jak se cítíme, a proč určitým způsobem jednáme, a praktických principů a teorií, které mohou pomoci zlepšit naše často komplikované vztahy.

Na www.tydenmanzelstvi.cz si můžete poslechnout rozhovor s autory této knihy.

Národní týden manželství se konal od 14. do 20. února.

Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru.
Více najdete na www.tydenmanzelstvi.cz.