Oslavy dětských narozenin

Jako všechny ostatní, také rituály spojené s oslavou narozenin obvykle přebíráme ze své původní rodiny. Předpokládala jsem proto, že moje děti budou vítat své další životní roky podobně jako kdysi já – s domácím dortem se svíčkami (ten od babičky už je sám rituálem), s blízkými příbuznými a kamarády, spíš jen symbolickým dárkem a hlavně společným hraním.

Všechny tři naše dcery se narodily v létě, což se ukázalo být výhodou nejen pro čas prvních krůčků, ale právě i pro oslavy narozenin – snadno šly přesunout na zahradu. Než naše děti nastoupily do školy, probíhalo všechno v pohodě. Pak ovšem začalo přibývat narozeninových oslav u kamarádek a kamarádů a mně pozvolna docházelo, že je možná na světě nečekaný problém. To když jsem zjišťovala, že ne v každé rodině stačí k oslavě domácí dort a trocha dětského soutěžení, nýbrž že narozeniny potomka mladšího školního věku mohou být pojaty i jako velkolepá show třeba u McDonalda, na kterou jsou zvány všechny děti ze třídy. Na obzoru se tak objevilo nejen nebezpečí poněkud absurdních společenských situací, ale i příliš zaplněného diáře. Při třech dětech to jeden čas vypadalo, že málem každý druhý víkend budeme přizpůsobovat některé z narozeninových oslav, různorodých z hlediska nabízeného programu i pohoštění. A že budeme stále vymýšlet nějaké dárky.

Plyšák, kam se podíváš

Můžete namítnout, že jde o formalitu, jenže nelze přece přijít s prázdnou. Co postupně nadělovat spoustě malých oslavenců, aby to bylo smysluplné, aspoň trochu nápadité a aby to rodiče finančně neruinovalo?

Pro inspiraci stačí pohled na běžnou oslavu ve chvíli, kdy malý oslavenec dárky přijímá – hromada plyšáků, čokolád, klíčenek i zjevných „vysloužilců“, tzv. putovních dárků, bývá bohužel během několika minut zcela zapomenuta.

Co žaludek vydrží?

Rozhlédněme se po stole běžné dětské narozeninové oslavy: Z hromady barevných sladkostí, chipsů, bublinkových nápojů a zmrzliny se o útlocitnou biomatku pokoušejí mdloby. A k tomu všemu ještě ten obrovský krémový dort! Chumel dětí ochutnává, co komu přijde pod ruku. Nejpozději po příchodu domů bříško, které toho tolik splácalo, prostě musí začít bolet, zvlášť když na podobné lahůdky není zvyklé.

Pojďme se vyřádit!

Děti, vyvedené z míry nezvyklou náročností společenské situace i působením cukrů a aditiv z narozeninových lahůdek, ponechány samy sobě, obvykle kloudnou zábavu nenaleznou. Pokoušejí se sice o všelijaké hry nebo tanec, v zásadě ale – uvyklé konzumní zábavě – ničeho smysluplného a koordinovaného bez pomoci dospělých nejsou schopny. Je řešením, pokud „záchranu“, zvláště v zimním období, poskytne počítač nebo video?

Jít na to jinak

Shrnuto, sečteno: Nechceme-li, aby se dětská narozeninová oslava zvrhla v úmorný chaos a destrukci, nezbývá než se nad ní pořádně zamyslet, nepodléhat módním výstřelkům a dobře ji naplánovat.

Jedná se o ukázku z časopisu Děti a my (č. 6/2011), vydává Portál.