Sandra a Thierno

Milí adoptivní rodiče, stávající i budoucí,

10. května jsme si k Svátku matek nadělili společný dárek, rozhodnutí adoptovat holčičku Sandru z Keni. Nyní je konec května a já bych vás zejména u příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne dětí ráda seznámila s nejaktuálnějším stavem „VD adopce na dálku“…
Seznam nás, adoptivních rodičů, se rozrostl na úctyhodných 55 „maminek“ a „tatínků“ a v tuto chvíli jej tvoří tato parta (v abecedním pořadí):
aannyy, alice, Arabart, Ájík, babofka, babrdlina, baja, bovinkabovinka, Bramborka, ctiradka, danasi, Dani, Danniella, Džejn, erča, Evakub, frančice, halina, JanaK, Jarmuschka, Jovanka, Julie75, Kasparek, Katie, kuře, Láďa, Leenca, Lenčáč, Lenia, léčifka, lékárna, lnori, Lussy, MANKAš, Martaska, Matilda, Mischela, nuninka, ovečka, Padmé, Pavluška, Petra, PetraH, Peťka, Piškotka, Radůzka, Sonča, Stará vojna, sylver, Verča, Verju, veron, Virenka, Zava, Zuu.

A kolik máme peněz? K dnešnímu dni (tedy v průběhu pouhých 20 dní) se celkem nashromáždilo na účtu 12 866,- Kč, tedy každý z rodičů přispěl průměrně částkou 234,- Kč.
Prvních 7 200,- Kč již bylo odesláno na Sandřino vzdělávání a vy se již ZDE můžete pokochat pohledem na certifikát, popř. si jej vytisknout a umístit na domácí nástěnku (PDF verze k vytištění je také ZDE, 123 kB).

Současně bylo na základě vašich ohlasů rozhodnuto, že nezůstane jen u jednoho adopčátka, ale podpoříme vzdělání také nějakého chlapce, a to konkrétně Thierna z Guineji.
Thierno je 18 letý hoch z velmi chudé rodiny, jemuž před lety zemřel otec. Má ještě 7 sourozenců a jejich matka prodejem chlazené vody stěží dokáže zabezpečit pro své děti vhodné bydlení a pravidelnou stravu, natož školní docházku. Tolik z krátkého profilu chlapce na stránkách agentury (www.humanisti.cz). Jak už jsem minule avizovala, oslovila jsem kontaktní osobu, Alenu Chládkovou a požádala ji o podrobnější informace.

Jakou střední školu Thierno studuje?
„Thierno studuje na škole, kterou založila jedna z našich guinejských koordinátorek. Je to poměrně velká škola, kde je mateřská škola, 1. i 2. stupeň základní školy a škola střední, na kterou děti plynule navazují, pokud složí postupové zkoušky. Jde o všeobecnou střední školu (asi něco jak u nás gympl), kterou může buď ukončit po 2 letech bez maturity (a tedy i možnosti jít na vysokou školu) nebo po 3 letech s maturitou a za předpokladu, že se bude hlásit na vysokou školu.“

Kolik stojí roční příspěvek na dítě studující SŠ?
„Thierno studuje první ročník na střední škole, již dříve byl adoptován, ale jeho předchozí adoptivní rodič nezaplatil 3 měsíční lhůtu po ukončení adopce, což znamená, že chlapec teď chodí do školy, kterou mu ale nikdo neplatí, takže narůstá dluh na školném. Dluh se přičítá k částce novému adoptivnímu rodiči“ – tedy nám, ale nejedná se naštěstí o nijak dramatickou částku. Roční příspěvek na Thiernovo vzdělání by měl činit 7500,- Kč (plus nynější dluh na školném 300,- Kč). My máme v současnosti na účtu připraveno 5666,- Kč, což by mělo pokrýt dluh a 2 ze 3 školních trimestrů. Školní rok v Guineji je stejně jako v Keni rozdělen na tři trimestry, první trimestr ale oproti Keni začíná v říjnu, druhý v lednu a třetí v dubnu.

Jakým jazykem se s dětmi z Guineji komunikuje? Anglicky nebo francouzsky?
„Úřední řečí v Guineji je francouzština, takže i korespondence je ve FJ. Vzhledem k vyššímu věku chlapce je ale možné, že už se dokáže domluvit anglicky. V tom případě by bylo možné si s ním dopisovat v AJ. Teď ale opravdu nevím, jak mu tento jazyk přirostl k srdci, takže vám komunikaci v AJ nemůžu slíbit. První dopis by bylo určitě dobré napsat ve FJ a chlapce se v něm zeptat, jestli by byl ochoten si psát anglicky (i pro něj by to mohlo být dobré procvičení).“

Možná nebudu sama, kdo bude při pohledu na Thiernův profil a fotografii mírně podezřívavý, zda v některých číslech neřádil šotek. Podle fotografie mi chlapec nepřipadá na 18 let, navíc pokud je matka skutečně ročník 1975, znamená to, že ho porodila ve svých 16 letech a pokud je třetím dítětem v pořadí, matka své první dítě porodila nejpozději ve svých 14 letech.
„Co se týče věku, nepopírám, že v tom obrovském množství dat může být někdy chybka. V případě Thierna ale informace na webu opravdu odpovídají skutečnosti. Mít dítě ve 14ti není v Guineji nic neobvyklého a je to způsobeno tím, že dívky, které nikdy nechodily do školy, nemají často ani takové základní informace jako je způsob reprodukce. Vím, že to zní asi divně, ale v Guineji je toto téma v rodině dost tabuizované a rodiče nevidí důvod o tom svou dceru informovat, dokud nemá přítele. Často ale ani neví, že ho má, takže pak už je pozdě, protože chlapci buď také nejsou informovaní nebo jsou zpohodlnělí používat ochranu a vědí, že se jim většinou podaří se zodpovědnosti vyhnout (o dítko se pak stará většinou dívka nebo rodiče jednoho z mladých rodičů). No…o tomto by se dalo povídat dlouho a dost jsem se tomuto tématu věnovala během svého pobytu v Guineji. Ještě jednou tedy opakuji, že věkové informace u Thiernovy rodiny jsou (bohužel) správně.“

Tak, toto jsou nejnovější novinky od nás a já na závěr si neodpustím pár otázek na vás všechny:
1) Jste pro, abychom pro „naše děti“ vytvořili „společné“ foto? Viděla bych to na způsob maturitního tabla, které vytvoříme z elektronicky zaslaných fotografií.
2) A ještě jedna poznámka. Souhlasíte s tím, že nebudeme dělit, kdo je rodičem Sandry a kdo rodičem Thierna. Jsme prostě všichni rodiči obou dětí…

Přeji vám všem (a zejména vašim dětem) krásný Mezinárodní den dětí a děkuji vám za to, že tvoříte rodinu i našim dětem, Sandře a Thiernovi.