Adopce – bilance po (více než) roce

Ač by se mohlo na první pohled zdát, že jsou následující řádky určeny jen aktivním adoptivním rodičům našich společných dětí v Africe, jsem přesvědčená, že ze zvědavosti určitě nakouknou i ti, kteří jen tiše zpovzdálí přihlížejí našemu společnému projektu nebo kteří zabloudili k tomuto článku úplně náhodou…JAK TO VŠECHNO ZAČALO…

Na jaře loňského roku jsem se vám tady na stránkách www.vasedeti.cz svěřila se svojí myšlenkou adoptovat na dálku a podpořit tak ve vzdělání některé dítě z Afriky, jehož rodina by si za běžných okolností tento nadstandard z finančních důvodů nemohla dovolit. Co na tomto nápadu bylo asi nejbláznivější? Že z úplně cizích lidí z různých koutů republiky, kteří se do té doby vlastně vůbec neznali a pojila je „jen“ více či méně častá návštěva „VéDéček“, se tímto okamžikem stala jedna velká virtuální rodina, kterou pojí víc než jen návštěva webových stránek o těhotenství, dětech a nejen o nich. Naše netradiční virtuální rodina má totiž společného potomka.

Můj pomatený nápad se (za Petřina souhlasu a zastřešení!) během následujících několika málo dní díky více než šesti desítkám z vás zhmotnil. Penízky na společném účtu se množily a naším společným dítětem se stala Sandra, holčička z Keni, která tento měsíc slaví své 5. narozeniny.

JEDNO DÍTĚ NESTAČÍ…

Jedině tak se dá stručně shrnout fakt, že díky sílícímu nadšení všech zúčastněných rodičů jsme v krátké době Sandře pořídili dokonce ještě 2 sourozence. 19-letého Thierna z Guineje a 14-letou Tracey rovněž z Keni.

Veškeré články týkající se společné adopce na VD (informace, dopisy dětem i dopisy od dětí, jejich fotografie, vysvědčení, další odkazy i podrobné info o hospodaření) naleznete v levém menu v sekci „Přečtěte si“ – „Pomoc“ – „VD adopce na dálku“. A krom komentářů u článků jsou k nalezení další plány,aktuální  sdělení i vaše názory v diskuzi „Adopce na dálku – přidejte se k nám“.

NĚCO MÁLO ČÍSEL…

Od první chvíle až do dnešního dne jsme společně nastřádali 39.653,- Kč na našem společném účtu. Z těchto peněz hradíme zejména školné pro všechny naše tři děti, ale mohli jsme si dovolit dopřát jim i něco navíc v podobě dopisů a balíčků a také zdravotní pojištění. V tuto chvíli je na účtu 2.307,- Kč.

V roce 2009 se na naší společné adopci na dálku podílelo 61 rodičů a průměrná částka poukázaná od jednoho rodiče v kalendářním roce se rovnala částce 379,- Kč.

Je potřeba zdůraznit, že výše příspěvků je dobrovolná a je na každém, kolika penězi a jak často je schopen či ochoten pomoci. Jen pro zajímavost – jednotlivé příspěvky se pohybovaly v rozmezí od 50,- Kč až po neuvěřitelných 2000,- Kč.

V roce 2010 klesl počet přispívajících rodičů na 37 a průměrná částka poukázaná od jednoho rodiče v kalendářním roce (do dnešního dne) je rovna částce 445,- Kč. Je nás tedy méně, ale přispíváme více. A opět pro zajímavost – jednotlivé příspěvky v letošním roce se pohybují v rozmezí od 50,- Kč až po úžasných 1500,- Kč.  Také je namístě říct, že někdo přispívá pravidelně každý měsíc nižší částkou a někdo zase raději jednorázově přispěje částkou vyšší. Je to na každém z vás, která z cest je pro vás přijatelnější…

Číslo účtu je i nadále uvedeno v úvodu diskuze „Adopce na dálku – přidejte se k nám“, jako variabilní symbol uveďte své identifikační číslo zde na VD (zjistíte snadno, když si necháte vyhledat svoji přezdívku v členech KLUBka). A pozor, jedna novinka! Pokud souhlasíte s tím, aby Vaše platba byla použita nejen na školné, ale rovněž na poštovné (dopisy, příp. balíčky), uveďte variabilní symbol ve tvaru 9999(id) – kde místo (id) uvedete svoje identifikační číslo na VD. Všechny platby s takovým variabilním symbolem jsou počítány zvlášť a bude se z nich hradit poštovné pro děti.

JAK SI STOJÍME DNES…

Jsem nesmírně potěšená, že ač zájem některých adoptivních rodičů mírně opadl, dovolím si už dnes s klidným svědomím prohlásit, že to nebyla jen jednorázová „hurá akce“. Vždyť zájem téměř 4 desítek jasně hovoří o tom, že o pokračování adopce i nadále stojíte…

Děkuji tedy všem rodičům za neutuchající zájem, finanční příspěvky i věcné dary pro naše dětičky do balíčků.

Děkuji Petře, která poctivě vede evidenci přijatých i odeslaných plateb na školné (a jiné výdaje) a která hlídá termíny, kdy je zapotřebí platbu včas poukázat.

Děkuji Piškotce, která nám překládá dopisy pro naše dětičky do i z angličtiny a francouzštiny. A že si se mnou občas „užívá“ s překlady, které jí chystám. Ale o tom zas někdy jindy 😉

PŘIDEJTE SE K NÁM!

Možná i VY uvažujete o této formě pomoci dětem z Afriky, ale z finančních důvodů či jazykové neznalosti si netroufáte odhodlat se a zavázat se na pár let. Zkuste to tedy s námi a připojte se k nám, budeme rádi! 😉 Výše příspěvků je dobrovolná a radost z dopisů, fotografií dětí a vysvědčení je společná a nezměrná.

Máte-li dotazy, neváhejte se s nimi obrátit na mne/nás v komentářích pod článkem, formou osobního vzkazu na jména Petra nebo babofka (pouze pro registrované uživatele) či emailem na babofka@volny.cz či info@vasedeti.cz.