Pečeme chleba

Rubrika: Rodina a domácnost, Výživa, Zdravá výživa

Už dlouho se snažím doma péct vlastní pečivo. Neříkám, že si v obchodě žádné nekoupím, ale třeba u chleba mám problém, že nám buď moc nechutná, nebo rychle tvrdne. Zatím jsem pekla jen z droždí, ale pokukovala jsem i po kvásku.

Kvásek jsem si sehnala, ale chleba ne a ne upéct. Buď mi vůbec nenakynul, nebo při pečení spadl. A výsledek? Tvrdá cihla, která se nedala jíst. Podobně dopadly i kváskové housky. Nevěděla jsem si rady a i přes všechnu snahu se to prostě nedařilo. Pátrala jsem všude možně, jak na to, ale možná to sami znáte, jeden radí to, druhý zase ono; rady se rozcházejí a teď babo raď, co je správně.

Jednoho dne jsem ale narazila na knihu Gabriely Hradecké – Domácí kváskové pečení. A v té jsem se dočetla, že Gabriela pořádá i kurzy. Začala jsem pátrat a na stránkách paní Gabriely www.kurzypecenichleba.cz  jsem narazila na kurz pořádaný nedaleko. Ihned jsem si rezervovala místo a těšila se, že snad konečně zjistím, proč se mi to pečení nedaří.

Na kurz jsem se vydala spolu s kamarádkou, která na tom byla velmi podobně. Uvítala nás milá lektorka Gábi, všechny jsme se navzájem představily a sdělily si své zkušenosti s kváskovým pečivem. Co mě potěšilo, nebyla jsem jediná, které se nedařilo a místo pečiva měla cihly, se kterými bych mohla „stavět třeba zeď“.

Kurz probíhá současně pro běžné pečení a pro bezlepkové pečení. A zde jsem byla velmi překvapena, kolik z nás musí řešit bezlepkovou dietu. Přiznám se, že jsem již kolikrát bezlepkový chléb koupila a nechutnal mi skoro vůbec. O to víc jsem chápala maminky, které na kurz přišly, aby mohly svým dětem péct bezlepkovou variantu pečiva doma. A že jich nebylo málo.

Strávily jsme příjemné 3 hodinky povídáním o chlebu, ochutnávkou domácího kváskového pečiva a názornou ukázkou, jak takový chléb připravit. Jak správně zadělat kvásek, jak na těsto… Domů jsme si všechny odnesly kvásek – podle typu kurzu klasický nebo bezlepkový, případně oba; a také recepty.

Mohly jsme si také zakoupit nepostradatelnou ošatku, lopatu na sázení chleba (u té lituji, že jsem si ji na místě nekoupila), chlebousek a knihu.

Z kurzu jsem odcházela s natěšením, že vyzkouším ten první opravdu kváskový chleba a nadějí, že se konečně podaří. A opravdu podařilo. Kváskový chléb si teď pečeme doma a moc nám chutná. A vypadá to, že také budu muset vyzkoušet bezlepkovou variantu, tak jsem zvědavá, jak ta se podaří.

Pokud i vy si chcete péct z kvásku doma a nedaří se, nebo se třeba bojíte, zda to budete časově zvládat, není nic snazšího, než si vyslechnout radu zkušené, zavítat na kurz nebo si třeba jen pořídit knihu. A samozřejmě také kvásek – bez toho by to nešlo. Tak pečení zdar!

 

Napsal/a: Kyller

Toto taky stojí za přečtení!

Držte si klobouky, do kin přichází Toy Story 4!

Přiznejte se. Kdo se už nemohl dočkat dalšího pokračování Příběhu hraček? Tak pro vás máme dobrou zprávu. Právě dnes

Čtu dál →

Nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí během Keto diety

Keto dieta je systém stravování, který je založen na nízké konzumaci sacharidů. Stejně jako ostatní stravovací směry, je třeba

Čtu dál →

[Soutěž] Správná pětka na ostrově pokladů

Prázdniny se za chviličku přehoupnou do své druhé poloviny a my pro vás máme pár tipů, jak si zpříjemnit

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist