Už dlouho se snažím doma péct vlastní pečivo. Neříkám, že si v obchodě žádné nekoupím, ale třeba u chleba mám problém, že nám buď moc nechutná, nebo rychle tvrdne. Zatím jsem pekla jen z droždí, ale pokukovala jsem i po kvásku.
Kvásek jsem si sehnala, ale chleba ne a ne upéct. Buď mi vůbec nenakynul, nebo při pečení spadl. A výsledek? Tvrdá cihla, která se nedala jíst. Podobně dopadly i kváskové housky. Nevěděla jsem si rady a i přes všechnu snahu se to prostě nedařilo. Pátrala jsem všude možně, jak na to, ale možná to sami znáte, jeden radí to, druhý zase ono; rady se rozcházejí a teď babo raď, co je správně.Jednoho dne jsem ale narazila na knihu Gabriely Hradecké – Domácí kváskové pečení. A v té jsem se dočetla, že Gabriela pořádá i kurzy. Začala jsem pátrat a na stránkách paní Gabriely www.kurzypecenichleba.cz jsem narazila na kurz pořádaný nedaleko. Ihned jsem si rezervovala místo a těšila se, že snad konečně zjistím, proč se mi to pečení nedaří.
Na kurz jsem se vydala spolu s kamarádkou, která na tom byla velmi podobně. Uvítala nás milá lektorka Gábi, všechny jsme se navzájem představily a sdělily si své zkušenosti s kváskovým pečivem. Co mě potěšilo, nebyla jsem jediná, které se nedařilo a místo pečiva měla cihly, se kterými bych mohla „stavět třeba zeď“.
Kurz probíhá současně pro běžné pečení a pro bezlepkové pečení. A zde jsem byla velmi překvapena, kolik z nás musí řešit bezlepkovou dietu. Přiznám se, že jsem již kolikrát bezlepkový chléb koupila a nechutnal mi skoro vůbec. O to víc jsem chápala maminky, které na kurz přišly, aby mohly svým dětem péct bezlepkovou variantu pečiva doma. A že jich nebylo málo.
Strávily jsme příjemné 3 hodinky povídáním o chlebu, ochutnávkou domácího kváskového pečiva a názornou ukázkou, jak takový chléb připravit. Jak správně zadělat kvásek, jak na těsto… Domů jsme si všechny odnesly kvásek – podle typu kurzu klasický nebo bezlepkový, případně oba; a také recepty.
Mohly jsme si také zakoupit nepostradatelnou ošatku, lopatu na sázení chleba (u té lituji, že jsem si ji na místě nekoupila), chlebousek a knihu.
Z kurzu jsem odcházela s natěšením, že vyzkouším ten první opravdu kváskový chleba a nadějí, že se konečně podaří. A opravdu podařilo. Kváskový chléb si teď pečeme doma a moc nám chutná. A vypadá to, že také budu muset vyzkoušet bezlepkovou variantu, tak jsem zvědavá, jak ta se podaří.
Pokud i vy si chcete péct z kvásku doma a nedaří se, nebo se třeba bojíte, zda to budete časově zvládat, není nic snazšího, než si vyslechnout radu zkušené, zavítat na kurz nebo si třeba jen pořídit knihu. A samozřejmě také kvásek – bez toho by to nešlo. Tak pečení zdar!
Napsal/a: Kyller