Udělejte radost karamelovými kuličkami nebo lízátky!

Dortová lízátka si jistě zamilují nejen děti. Jsou lahodná a už jen samotná výroba se stane zábavnou událostí. Pozvěte známé a kamarády, uvařte kávu a zabořte ruce do čokolády.

Chcete-li si vyrobit jen pár lízátek pro radost, upečte korpus z poloviční dávky, rozdrobte několik cupcakes, zbytek bábovky od snídaně nebo odkrojky z dortu.

Suroviny na 20 lízátek

Potřeby a pomůcky

1. Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.

2. Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně 3cm kuličky. Rozdělte je na menší plechy s pečicím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.

Kytičky na oslavy jara a srdíčka pro maminku vytvořte pomocí vykrajovátka příslušného tvaru, do kterého prstem utemujete čokoládovou směs a opatrně vytlačíte. Uhlaďte okraje a dejte na plech s pečicím papírem do lednice na 20 minut vychladit. Další postup je stejný jako u kulatých lízátek.

3. Ve vodní lázni rozpusťte připravenou belgickou čokoládu. Když jsou pecky téměř rozpuštěné, sundejte misku z vodní lázně a čokoládu míchejte lžící tak dlouho, než vychladne – po nanesení na ret by měla chladit. Pokud nechladí, pokračujte v míchání. Dobře vytemperovaná čokoláda je lesklá a rychle zatuhne. Špatně vytemperovaná čokoláda tuhne dlouze, je zrnitá a do druhého dne se na ní objeví skvrny.

Když začne na rtu chladit, je dobře vytemperovaná. Namočte do ní konec tyčinky a tu zapíchněte do středu vychlazené kuličky, kytičky či srdíčka.

Tip: Z lednice je na namáčení vyndávejte postupně, aby neteplaly.

4. Kuličku namočte do čokolády a otáčivým pohybem ji celou pokryjte polevou.

5. Lízátkem nad miskou otáčejte a lehkým poklepáváním na zápěstí se zbavte přebytečné čokolády.

6. Zapíchněte do připravené krabice s dírkami nebo postavte na pečicí papír a nechte trochu zaschnout.

7. Než čokoláda úplně zaschne, dozdobte cukrovými kuličkami a přidejte roztomilou mašličku ze saténové stuhy.

8. Po dokončení lízátek namočených v jednom druhu čokolády opakujte kroky 3–7 s ostatními příchutěmi.

9. Jarní kytičky, srdíčka pro maminku, kulatá lízátka s knoflíky pro slečnu a karamelové kuličky pro tatínka po úplném zaschnutí čokolády dozdobte podle instrukcí v tematických kapitolách (Oslavy jara, Dívence, Mamince, Tatínkovi).

Tip

Lízátka podávejte hostům z vlastnoručně vyrobeného jednoduchého stojanu.

Kartonovou krabici zabalte do hezkého papíru, který bude barevně ladit s lízátky, propíchejte do horní části dírky a zapíchejte do ní hotová lízátka.

Případně můžete vyložit vázu nebo květináč aranžovací hmotou a lízátka do ní zapíchnout. Moc pěkně vypadají i ve sklenici s cukrem nebo v polystyrenu převázaném mašlí.

Karamelové kuličky

Nevím, jak u vás doma, ale u nás patří karamelové kuličky k jednoznačně nejoblíbenějším dezertům. Všichni máme rádi čokoládu a karamel. A ačkoliv je dělám dost často, moje rodina jich má pořád málo. Takže vás asi nepřekvapí, když vám prozradím, že je vždycky nezdobím tak precizně jako na focení. Někdy prostě skončí v papírových košíčcích na podnose jako běžné cukroví. Ale jsou i dny, kdy se pustím do chystání dárku. Dám si práci se zdobením, pečlivě urovnám do dárkové kazety, zabalím do hedvábného papíru a převážu saténovou stuhou. Rozdíl mezi obyčejným dezertem a propracovaným dárkem je nedozírný, a přitom úsilí vynaložené navíc není nijak velké.

Suroviny

Potřeby a pomůcky

1. Kuličky připravte podle kroků 1–3 v kapitole Základní techniky – příprava cake pops.

2. Do rozpuštěné čokolády namočte vychlazenou kuličku a vidličkou přesuňte na pečicí papír. Nechte zatuhnout. Opakujte s ostatními kuličkami.

3. Po zatuhnutí všech kuliček naneste na čokoládu velkým kulatým štětcem zlatý pudr, podobně jako na kuličky třpytivých cupcakes na předchozí stránce.

4. Poté ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Naberte ji na lžíci, a jak ze lžíce stéká, dělejte jí na kuličkách tenké čáry. Nechte zatuhnout.

Do druhého dne spotřebujte. Skladujte na chladném místě, ne v lednici. Čokoláda by se orosila.


Recepty pochází z knihy Sladký design – pečení a zdobení s Hankou Rawlings , kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Ve třinácti kapitolách vás kniha seznámí s variacemi základních receptů na korpusy, sušenky, cupcakes, mini dortíky nebo dortová lízátka. Autorka vás naučí používat pomůcky, které vám ušetří mnoho času, seznámí vás s prací s potahovými a modelovacími hmotami, odhalí tajemství práce s čokoládovou i bílkovou polevou, sirupem či krémem.

Dejte sbohem klasickým šlehačkovým dortům a unylým marcipánovým růžičkám, Sladký design vám otevře dveře k profesionálnímu zdobení. Vyrobit dezerty jako z té nejlepší cukrárny pro vás díky názorným fotografiím a podrobným instrukcím bude hračka!

Se stejnou láskou, s jakou pro vás Hanka knihu připravila, budete moci obdarovat skvostnými sladkostmi vaše nejbližší.


Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že  uspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).