Jaké je sledovat „Šéfa“ v akci???

Měla jsem tento týden jedinečnou možnost zúčastnit se setkání s Martinem Dejdarem,  Markétou Hrubešovou a pro mě především se Zdeňkem Pohlreichem v pražské restauraci Bílkova 13.

Zdeněk Pohlreich – po neúspěšných přijímacích zkouškách na střední školu se začal učit za kuchaře. Jako hráč baseballu se podíval do zahraničí v době, kdy se o tom ostatním v tehdejším Českoslovenksku ještě ani nesnilo. Po výletu do Nizozemska údajně začal přemýšlet o emigraci.
V roce 1986 emigroval do Austrálie. V restauraci v La Guillotine se postupně z obyčejného kuchaře vypracoval až na pozici šéfkuchaře.
Po návratu z emigrace pracoval jako šéfkuchař v několika významných pražských restauracích. Od roku 2010 provozuje svoje dva vlastní podniky – kavárnu a restauraci.

Jedni ho haní, druzí obdivují.

Tento podle mého všem velice dobře známý šéf předvedl pár ze svých receptů – vařil přímo před námi dýňovou polévku, studenou paprikovou polévku s krevetami, jahodový dezert se smetanou a těstoviny s rajčatovou omáčkou.
Po prostoru otevřené kuchyně se pohyboval stejně lehce, jako kdybychom ho sledovali v televizním vysílání – chvílemi jsem měla pocit, jako bych sledovala jednu z jeho kuchařských šou, když tu najednou pan Pohlreich „vylezl“ z televizoru a stál před námi.
Stejné úsměvy, pohotové reakce jak na dotazy, tak na vlezlost některých fotografů, kteří měli touhu Šéfovi diktovat, jak by měl držet mlýnek na sůl, nebo jak dlouho solit.
Hravě zvládal jednou rukou mixovat dohladka rajčata a druhou míchat smažící se cibulku. Vůně postupně pronikala do celého prostoru. A že byla velice lákavá!!!

Při všech receptech pan Pohlreich použil právě prezentovaný bezdrátový Braun Multiquick 7, který, ač napájen z akumulátoru, dokáže vyvinout „výkon“ až 13000 otáček za minutu.

Na otázku, zda Zdeněk Pohlreich využívá mixér při přípravě pokrmů doma i v práci, odpověděl, že si v dnešní době již nedovede představit vaření bez mixéru či šlehače. Dle jeho slov si dnešní doba žádá lehčí stravu, a tak i klasická omáčka neodchází z kuchyně, aniž by se nepotkala s mixérem, kterým je do ní zašlehána trocha vzduchu, aby byla nadýchanější a lahodnější.

 

Odpolední prezentací nás provázela Markéta Hrubešová, která byla velice příjemnou moderátorkou. Po skončení ukázky Pohlreichova kuchařského umění, které bylo opravdovým koncertem pro oči (ač nejsem zarytým fanouškem tohoto šéfkuchaře, po dnešku se jím možná stanu), předala Markéta slovo Martinu Dejdarovi.

Martin Dejdar představil nejnovější řadu holicích strojků Braun Series 3. Strojek, který lze využít pro suché i mokré holení a vousy údajně holí s minimálním, hladivým dotekem s pokožkou. Pan Dejdar se nechal přede všemi přítomnými přímo na místě od Markéty Hrubešové oholit a zkontrolovat výsledek.

Na dnešním dni mě mrzí pouze jediné – a to, že jsem neměla možnost ukořistit některou z porcí, které pan Pohlreich nabídl k ochutnání. Vždy mě někdo předběhl. A to ta polévka vypadala opravdu lákavě!!!