Jak zatočit s plísněmi – zdravá houba nebo chemie?

Po ústupu velké vody ještě nemáme zdaleka vyhráno. Ve vlhkých zdech domů totiž troubí ke zteči další nepřítel – PLÍSEŇ… Neklamným znamením přítomnosti plísní jsou černé, zelené, šedé či oranžové skvrny na zdivu a charakteristický zatuchlý zápach. Plísně nejenom hyzdí stěny, ale především mohou být velmi nebezpečné pro lidské zdraví.

Produkují totiž tzv. mykotoxiny, které způsobují alergie a různá další onemocnění. Mohou vyvolat např. astma, alergické rýmy a zápal ústní dutiny. Není proto možné plísně ignorovat a plísňové skrvrny na malbě maskovat třeba nábytkem. Pokud navíc plísně „nevyřídíme“ úplně, po čase zaútočí znovu.

Jak s plísněmi ve zdivu bojovat? Prvním krokem je vždy jejich usmrcení. To se provádí tzv. fungicidními přípravky. Pokud použijete chemické přípravky, musíte mít na paměti, že jsou to agresivní látky (nejčastěji na bázi chloru nebo amoniové sloučeniny). Používejte proto vždy gumové rukavice a roušku na ústa a nos (nejen kvůli vdechnutí výparů, ale i uvolňovaných spor plísní).

Po natření stěn, popř. postřiku fungicidním přípravkem několik hodin větráme, aby unikly škodllivé látky. Problém je v tom, že aktivní látka chemických přípravků se rozkládá a uvolňuje do ovzduší ještě několik dní po jejich použití.

Toto riziko odpadá při použití biologických přípravků proti plísni, které jsou ekologicky čisté a netoxické. Nejznámější přípravek této skupiny „BIOREPEL“ obsahuje „žravou“ houbu (Pythium oligandrum), která nenapadá lidi, zvířata ani rostliny, ale je smrtelným nebezpečím pro všechny plísně. Těmi se totiž tahle houba živí. Navíc umí vymýtit i podhoubí plísní.

Když je plíseň zničena, houba se „zapouzdří“ ve zdivu a čeká po dobu zhruba tří let na další potravu, tedy na plísně.

Po usmrcení plísní následuje mechanická očista, která se vždy provádí za mokra, aby nedocházelo k rozprašování a vdechování částic plísní. Setřeme skvrny s mrtvou plísní a poté musíme zdivo vysoušet.

Nátěr nanášíme až na oschlou omítku.
Pokud jsme použili chemii, aplikujeme jako prevenci některý z desinfekčních přípravků, po užití biologických přípravků chemii neužíváme, ale do nátěru dáme opět biologický přípravek…

Chemické přípravky:

Fungisan 206,-
Lignogix 270,-
Boronit 117,-
Savo-sprej 66,50

Biologické přípravky:

Biorepel 245,-