Jak vybrat dětský nábytek s ohledem na věk dítěte?

Vybavení dětského pokoje se samozřejmě liší dle toho, kolik je vašemu potomkovi aktuálně let. Novorozenec má totiž jiné potřeby než dítě školního věku. Podívejme se tedy, jaký dětský nábytek pořídit v tom kterém období.

Novorozenec a batole

V prvních měsících života je důležitá zejména kvalitní, pohodlná a stabilní postýlka a nic nezkazíte ani pořízením kolébky pro miminka. Další nezbytnou součástí dětského pokoje pro nejmenší caparty je spolehlivý přebalovací pult, přičemž zajímavým řešením může být i přebalovací komoda.

V pozdějším věku začíná malý nezbeda již více zkoumat svět kolem sebe. Dětský nábytek i pokoj jako celek musí být proto zcela bezpečný! Dítě by nemělo mít přístup k zásuvkám a rovněž chrániče ostrých rohů jsou nezbytností. Pokud se tedy rozhodnete pro pořízení dětského pokoje jako celku, ujistěte se, že nábytek nemůže vašeho potomka nijak ohrozit.

Dítě předškolního věku

Děti předškolního věku začínají vyvíjet více kreativních aktivit. Nastává tedy čas pořídit stůl, na němž budou moci malovat a provozovat další tvůrčí aktivity, a důležitá je i ergonomicky tvarovaná židle. Jelikož se předškolák začíná více zaobírat také knížkami, hodit se jistě bude i dostatečně prostorná knihovna.

Máme doma školáka

Začátek školní docházky je jedním z největších přelomů v životě člověka a této okolnosti by měl nepochybně odpovídat i dětský nábytek. Nicméně pamatujte, že čím je Váš potomek starší, tím více byste mu měli nechat prostor mluvit do vybavení jeho pokoje! Jen tak se v něm totiž bude cítit dobře.