I přesto, že 3D technologie jsou mezi lidmi oblíbené a využívané, o vzniku a historii se moc neví.
Poprvé jsme se s 3D technologií mohli setkat ve 30. letech 19. století, kdy Charles Wheatstone přišel s první myšlenkou 3D zobrazení v mozku člověka, následně sestavil první stereoskop – přístroj, díky kterému vnímáme dvourozměrnou předlohu prostorově.
Jako běžní spotřebitelé se s nimi setkáme především v elektronice, ale můžeme na ně narazit i jinde…
Podle studie provedené společností pro výzkum trhu Perfect Crowd mají české ženy velký zájem vylepšovat svoji domácnost za pomoci nových a zdokonalených metod. Studie dále prokázala, že v České republice je průměrná žena velmi dobře obeznámena s nejnovějšími technologiemi v domácnosti.
Významný podíl vybraných žen ve věku od 18 do 49 let projevuje zájem o inovace v domácnosti, technické novinky a vývoj v ostatních oblastech – 60 % žen vědělo o zařízeních, která čistí vodu na molekulární úrovni, 77 % znalo vysavače s filtry proti roztočům a prachu, 24 % mělo povědomí o klimatizačním zařízení s pylovými filtry.
Významná část respondentek měla s výše uvedenými technologiemi také osobní zkušenost. Není proto žádným překvapením, že české ženy jsou obeznámeny s technologií 3D, která byla ještě v nedávné minulosti od oblasti domácnosti poměrně vzdálená.
Jako běžní spotřebitelé se s nimi setkáme především v elektronice, ale můžeme se s nimi setkat i jinde.
Inovace ve 3D jsou nezastavitelné. Stačí se podívat do našich obývacích pokojů. Téměř všechny ženy znaly 3D kino a televizi a naprostá většina z nich má v této oblasti bezprostřední zkušenosti.
Uvedení 3D televizorů nám umožňuje sledovat nejen filmy a televizní pořady ve 3D kvalitě, ale i počítačové hry nabízí skutečný prostorový zážitek. Kromě velkolepých vizuálních efektů je za vším perfektní replika skutečnosti, jako by ruce vašich dětí pohybovaly raketou po obrazovce …
První zmínky o molekulární kuchyni se datují do roku 1988. Její základy položili fyzikové Nicholas Kurti a Hervé This z Oxfordské univerzity. Molekulární gastronomie má dokonce své organizace v Argentině, Švýcarsku a Španělsku. Největší rozvoj tohoto nového oboru je v současnosti ve Francii.
Od doby založení je molekulární kuchyně rozvíjena spoustou známých světových šéfkuchařů. Jmenujme alespoň několik z nich: Grant Achatz, Richard Blais, Heston Blumenthal a v Čechách Petr Koukolíček.
Právě Petr Koubíček nám předvedl přípravu šopského salátu. Omytou zeleninu (rajčata, salátová okurka, paprika) odšťavníte v odšťavňovači. Případně rozmixujete na řídkou kaši spolu s balkánským sýrem, vše přecedíte přes jemnou látku. Přecezenou šťávu ochutíte solí, cukrem a octem. Pětinu tekutiny zahřejete na 60°C a rozpustíte v ní předem ve vodě namočené plátky želatiny. Zahřátou šťávu s želatinou smícháte se zbytkem šťávy a vše vlijete do šlehačkové lahve. Po vystydnutí lahev uzavřete a naplníte ji dvěma šlehačkovými bombičkami s NO2 (oxid dusičitý) vše vychladíte a můžete podávat.
V molekulární gastronomii jde tedy spíše o neobvyklý zážitek pro naše smysly, než o každodenní využití v běžné kuchyni.
Na tiskové konferenci jsme se také mohli dozvědět, že výsledky 3D revoluce jsou viditelné nyní také v našich koupelnách. Výzkumní pracovníci používali 3D technologii, aby lépe pochopili, jak hluboko pronikají skvrny do látky s cílem přinést nový typ složení pracího prášku k jejich odstranění. Možná jste i vy zaznamenali na pultech obchodů Ariel 3D Actives.
Jak vidno, s 3D technologiemi se v dnešní době můžeme setkat opravdu na každém kroku.