Domácnost ve 3D

Rubrika: Domácnost a bydlení

I přesto, že 3D technologie jsou mezi lidmi oblíbené a využívané, o vzniku a historii se moc neví.
Poprvé jsme se s 3D technologií mohli setkat ve 30. letech 19. století, kdy Charles Wheatstone přišel s první myšlenkou 3D zobrazení v mozku člověka, následně sestavil první stereoskop – přístroj, díky kterému vnímáme dvourozměrnou předlohu prostorově.
Jako běžní spotřebitelé se s nimi setkáme především v elektronice, ale můžeme na ně narazit i jinde…
Podle studie provedené společností pro výzkum trhu Perfect Crowd mají české ženy velký zájem vylepšovat svoji domácnost za pomoci nových a zdokonalených metod. Studie dále prokázala, že v České republice je průměrná žena velmi dobře obeznámena s nejnovějšími technologiemi v domácnosti.
Významný podíl vybraných žen ve věku od 18 do 49 let projevuje zájem o inovace v domácnosti, technické novinky a vývoj v ostatních oblastech – 60 % žen vědělo o zařízeních, která čistí vodu na molekulární úrovni, 77 % znalo vysavače s filtry proti roztočům a prachu, 24 % mělo povědomí o klimatizačním zařízení s pylovými filtry.
Významná část respondentek měla s výše uvedenými technologiemi také osobní zkušenost. Není proto žádným překvapením, že české ženy jsou obeznámeny s technologií 3D, která byla ještě v nedávné minulosti od oblasti domácnosti poměrně vzdálená.

Jako běžní spotřebitelé se s nimi setkáme především v elektronice, ale můžeme se s nimi setkat i jinde.

Obývací pokoje

Inovace ve 3D jsou nezastavitelné. Stačí se podívat do našich obývacích pokojů. Téměř všechny ženy znaly 3D kino a televizi a naprostá většina z nich má v této oblasti bezprostřední zkušenosti.
Uvedení 3D televizorů nám umožňuje sledovat nejen filmy a televizní pořady ve 3D kvalitě, ale i počítačové hry nabízí skutečný prostorový zážitek. Kromě velkolepých vizuálních efektů je za vším perfektní replika skutečnosti, jako by ruce vašich dětí pohybovaly raketou po obrazovce …

Kuchyně

První zmínky o molekulární kuchyni se datují do roku 1988. Její základy položili fyzikové Nicholas Kurti a Hervé This z Oxfordské univerzity. Molekulární gastronomie má dokonce své organizace v Argentině, Švýcarsku a Španělsku. Největší rozvoj tohoto nového oboru je v současnosti ve Francii.

Věda o jídle však není novinkou konce minulého století. Pokud se podíváme do historie, tak již ve druhém století před naším letopočtem používal neznámý kuchař váhu k tomu, aby zjistil, zda je fermentované maso lehčí než čerstvé. Své poznatky si zapisovat na svitky papyru, který byl později objeven. Tato pro nás dnes banální věc však byla inspirací pro další vědce, kteří se začali více zajímat o jídlo. V posledních letech se vědci zaměřují také například na výživové hodnoty, obsahy sacharidů tuků a dalších látek.

Od doby založení je molekulární kuchyně rozvíjena spoustou známých světových šéfkuchařů. Jmenujme alespoň několik z nich: Grant Achatz, Richard Blais, Heston Blumenthal a v Čechách Petr Koukolíček.
Právě Petr Koubíček nám předvedl přípravu šopského salátu. Omytou zeleninu (rajčata, salátová okurka, paprika) odšťavníte v odšťavňovači. Případně rozmixujete na řídkou kaši spolu s balkánským sýrem, vše přecedíte přes jemnou látku. Přecezenou šťávu ochutíte solí, cukrem a octem. Pětinu tekutiny zahřejete na 60°C a rozpustíte v ní předem ve vodě namočené plátky želatiny. Zahřátou šťávu s želatinou smícháte se zbytkem šťávy a vše vlijete do šlehačkové lahve. Po vystydnutí lahev uzavřete a naplníte ji dvěma šlehačkovými bombičkami s NO2 (oxid dusičitý) vše vychladíte a můžete podávat.
V molekulární gastronomii jde tedy spíše o neobvyklý zážitek pro naše smysly, než o každodenní využití v běžné kuchyni.

Koupelny

Na tiskové konferenci jsme se také mohli dozvědět, že výsledky 3D revoluce jsou viditelné nyní také v našich koupelnách. Výzkumní pracovníci používali 3D technologii, aby lépe pochopili, jak hluboko pronikají skvrny do látky s cílem přinést nový typ složení pracího prášku k jejich odstranění. Možná jste i vy zaznamenali na pultech obchodů Ariel 3D Actives.

Jak vidno, s 3D technologiemi se v dnešní době můžeme setkat opravdu na každém kroku.

Napsal/a: Klára J.

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Valentýnka a narozeniny

Ivana Peroutková píše nádherné příběhy pro děti. S jejími knihami se setkávám už poněkolikáté. Její příběhy o Aničce mě velice

Čtu dál →

Leona Kysilková: Chci z kluků vychovat samostatně myslící jedince

Leona se přiznala, že byla policajt a že veškeré snahy o výchovu bez křiku, příkazů, zákazů a uplácení u

Čtu dál →

Tip na výlet: Stezka korunami stromů Krkonoše

Bojím se výšek, tak co tam budu dělat? To byla moje první reakce na nápad, zajet se podívat na

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • bamiska

    no tak jsem to pročetla a souhlasím s jasmu a musím říct, že jsem trochu i bojovala s tím o čem je vlastně řeč….v článku jsem předpokládala 3D řešení návrhů interieru a to já ráda pokukuju….

    no a při pročítání 3D kuchyně jsem z hlavy nemohla dostat amarouny z Návštěvníků 😀 no tak já zůstanu radši u klasického šopáku

  • Jarmuschka

    3D obyvák asi nikoho nepřekvapí.
    3D kuchyně mě odrazuje.
    V 3D koupelně bych spíš očekávala řešení „impregnace“ vany, sprchového koutu – aby se tak lehce neusazovaly nečistoty. Ale možná míchám hrušky s jabkama.
    „Ariel 3D“ mi evokuje spíš „reklamní trik“ na důvěřivého a reklamami zmasírovaného spotřebitele – rozhodně nepoběžím hned do drogerie jej zakoupit.
    Jsem zvědavá, jestli ho někdo z vás již vyzkoušel a jaké jsou reálné dojmy.
    😯

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist