Dodržujete vánoční zvyky a tradice?

Možná jen podvědomě každý z nás určitě nějaký ten zvyk dodržuje. Z tradice jich vychází mnoho, připomenu vám alespoň ty nejznámější…

Někde se pouští ořechové skořápky po vodě, jinde se odlévá olovo…

Pouštění lodiček ze skořápek ořechů

Tak tady věřím, že si malou lodičku se svíčkou pustil v umyvadle snad každý z nás.

Důležité je ale upozornit, že je nutné, aby lodička byla vlastním výtvorem toho daného člověka. Znázorňuje totiž jeho „život“.

Význam

Pouštění lodiček se řadí mezi tzv. věštby. Chování lodičky nám ukazuje, co můžeme čekat apod. Je tedy také možné, před spuštěním na vodu položit nějakou otázku…

Rozkrajujeme jablíčka

Tato věštba se týká hlavně zdraví dotyčných osob. Každý má své jablíčko, které si také sám rozkrojí.

Pokud se objeví hvězdička, budete zdraví po celý další rok. Naopak, objeví-li se křížek, tak to neznamená nic dobrého…

Kapr a šupiny

Zvykem, který možná děláme podvědomě, patří pokládání šupin z kapra pod vánoční talíř. Nejedná se o věštbu jako takovou. Šupinou, kterou položíme pod talířem, vyjadřujeme jakousi touhu, přání, mít v nadcházejícím roce dostatek peněz.

Lití olova

Opět se řadí mezi tzv. věštby. Je to ale trochu náročnější tradice, při které je rovněž nutno dodržovat určitá bezpečností opatření. Je to zvyk, který se bohužel už moc neprovádí. Možná i proto, že olovo se nedá koupit jen tak v každém obchodě. Zamíříte-li ale třeba do prodejen rybářských potřeb, pak byste jej sehnat měli.

K věštbě potřebujete nádobku, ve které olovo roztavíte třeba nad plamenem svíčky. Když roztaje, nalijete ho do nějaké nádobky, kde je studená voda. Až hmota ztuhne, tak jí vyjměte a můžete zkoumat, co vyjadřuje. To je hodně také na vaší fantazii.

Například :

Co byste měli a neměli na Štědrý den

Je mnoho věcí, které podle starých zvyků nesmí lidé v domácnosti provádět. Také je mnoho věcí, co se dříve naopak doporučovalo…

Vraťte věci!

Máte doma nějaké zapůjčené věci? Pak je rychle utíkejte vrátit původnímu majiteli. Podle zvyků totiž nevrácení zapůjčených věcí může v nadcházejícím roce přinést smůlu.

Všechno má své místo

A to i vše, jež je umístěné na štědrovečerním stole.


Jaké zvyky a tradice dodržujete vy?