O labutích

Tak se děti krásně usaďte, nebo uvelebte v pelíškách a koukejte hezky poslouchat pohádku o labuťkách….
Byl jednou jeden tatínek a maminka a ty k nám na rybník přiletěli z velké dálky…
Nejdřív, když přiletěli, tak prozkoumali celý rybník, aby zjistili kolik v něm je ryb, kačenek, lisek, volavek a jestli tam lítá i čáp chytat žáby… když to všechno věděli, tak si plavali najít klidné místečko – dál od cesty a začali si tam budovat hnízdo.
Zobáky trhali trávu, rákosí, hledali i vypadlá peříčka.. Dalo jim to hodně práce, chtěli mít krásné a hlavně bezpečné hnízdo, aby z něj žádné vajíčko a později labuťátko nevypadlo do vody a neutopilo se, a taky aby se k hnízdu nedostala žádná liška!
Takže hnízdo už měli a čekali jen na dobu kdy bude labuť maminka snášet vajíčka… nečekali dlouho
Maminka labuťka snesla do hnízda devět vajíček. A tak na nich museli sedět, aby byla vajíčka stále v teple. Chvilku seděl tatínek chvilku zase maminka – museli sedět opatrně, aby náhodou nějaké vajíčko nerozmáčkli…
Po nějaké době se z vajíček vyklubala malá labuťátka… a tak měli maminka a tatínek devět dětí….
Museli je naučit správně potápět, čistit peříčka, chytat rybky a později i létat – to bylo ale práce, ale labuťátka byla šikovná a všechno se naučila…
To už ale začínala zima a tak museli z našeho rybníku odletět, aby jim tam do ledu nezamrzli nožičky… odletěli do Prahy na řeku Vltavu a čekali až bude zase teplo a budou se moci vrátit k nám na rybník….