Soutěž: Vaříme s dětmi pro děti

Petra Novotná, grafička, fotografka, ale hlavně máma, připravila společně se svými malými dětmi kuchařku plnou hravých jídel, která budou chutnat celé rodině. A my jsme pro vás pro změnu připravili soutěž, ve které tuto jedinečnou kuchařku dva z vás vyhrají.

Petra Novotná
Petra je máma dvou dětí, Lindy a Vojty, manželkou Lukáše a paničkou Lorda Čokopsa. Vystudovala počítačovou grafiku a několik let se touto prací také živila. Všechno to ale vlastně začalo mateřskou dovolenou – nejenže Petra vařit musela, ono jí to navíc začalo i náramně bavit!
Objevovala stále nové suroviny, nová jídla a své výtvory začala fotit. Založila blogy Kuchařinka.cz a Natalířek.cz, na kterém vařila a stále vaří právě s dětmi a pro děti. Jednoho dne se přistihla, že jsou vařečka a foťák dvěma nejpoužívanějšími věcmi jejího dosavadního života, a tak spojila vášeň s praxí a stala se food fotografkou.
Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti byla vyústěním jejích snah zapojit Lindu a Vojtu do procesu vaření. No a povedlo se to? My myslíme, že ano!

Vaříme s dětmi pro děti

pro maminky a děti od tří do deseti let
autorka: Petra Novotná

Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti je skvělou inspirací pro všechny maminky, které rády vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, které rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním.

Kuchařka je psaná jak pro maminky, tak pro děti. Tučně jsou vyznačeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pak „pokyny“ pro mámy-kuchařky. Každý recept obsahuje seznam surovin, podrobně popsaný postup i povídání o hlavní surovině daného pokrmu, které můžete vašim dětem v průběhu vaření nebo před ním předčítat. Také úvody jsou psány tak, aby přilákaly pozornost vašich nejmenších.

Naučte své děti při vaření rozpoznávat nejrůznější suroviny i jejich vlastnosti při vaření, naučte je zapínat i vypínat troubu, opatrně krájet ovoce i zeleninu do salátu, míchat, válet, a hlavně se z dobrého jídla těšit!

Fotografie receptů: Petra Novotná
Fotografie obálky a autorky v úvodu: David Turecký
Fotografie autorky v medailonku: Barbora Hlaváčová

Vydalo nakladatelství Smart Press
MOC 499 Kč, k dostání se slevou na www.smartpress.cz

Počet stran: 208

 

 

Než se pustíme do soutěžení, ještě malá ochutnávka 😉

Kokosové bonbonky v čokoládě

Kokos

Kokosový ořech je opravdu tvrdý oříšek. Nedá se do něj nakouknout, takže se dost špatně vybírá. Uvnitř ořechu je bílá dužina a kokosová voda. Když v obchodě ořechem zatřeseš, musíš v něm tu vodu slyšet šplouchat. Pokud nic neslyšíš, nejspíš je ořech starý a vyschlý. Kokosová skořápka by také neměla být popraskaná. Takový ořech určitě nekupuj. Ale jinak ti s výběrem kokosu pomůže jenom štěstí.
Tři tmavé puntíky na ořechu mají svou funkci a vznikají přirozenou cestou. Dva z nich jsou tam proto, aby se do ořechu dostaly potřebné živiny a mohl růst. Třetí slouží pro klíček ořechu, a proto má mnohem měkčí „špunt“. Tudy se snadno dostane ven voda, ale při otvírání kokosového ořechu ti moc nepomůže.

Kokos sám určitě nerozbiješ. Popros maminku a tatínka o pomoc. Kokos zabalte do utěrky a opatrně do něj bouchněte kladivem. Pak už jde dužina snadno vyloupnout z tvrdé skořápky. Snězte ji co nejdříve, protože kokos na vzduchu rychle žlukne. Pokud ho nastrouháš, můžeš ho použít do našeho receptu na bonbonky.

Ingredience

 

Postup

  1. Do vyšší nádoby (třeba do většího hrníčku nebo misky s vysokými okraji) dej kokos, kokosový olej a javorový sirup.
  2. Maminka ti směs rozmixuje tyčovým mixérem. Nemusíte ji mixovat úplně do hladka, důležité je, aby se suroviny spojily – hlavně sirup s olejem.
  3. Teď rozlož pečicí papír na talíř, tác nebo menší plech, který se ti vejde do lednice.
  4. Celou směs na papír vyklop a rozprostři stěrkou. Měla by ti vzniknout placka vysoká asi jako tvůj paleček.
  5. Směs přikryj dalším pečicím papírem a dej jen na 10–15 minut do lednice. Hmota nesmí úplně ztuhnout, protože by se při vykrajování drolila na malé kousky.
  6. Až směs trochu ztuhne, vyndej ji z lednice a začni z ní vykrajovat malá kolečka. Pokud nemáš malé kulaté vykrajovátko, můžeš použít třeba kovové víčko z láhve nebo maličkou skleničku.
  7. Kolečka skládej zpátky na tác, a až je všechny vykrájíš, dej je do mrazáku. Musí být tak chladná, aby se v horké čokoládě nerozpustila a naopak na nich čokoláda rychle ztuhla.
  8. Maminka ti rozehřeje čokoládu.
  9. Připrav si vidličku a talířek vyložený pečicím papírem. Vytáhni kolečka z mrazáku, každé z nich naber na vidličku a opatrně vykoupej v čokoládě. Pracuj rychle, jinak se ti kolečka v čokoládě rozpustí. Na vidličce je nech chviličku okapat a pak polož na pečicí papír a nech hezky ztuhnout. Do lednice už bonbonky nedávej, na čokoládě by se pak vytvořil bílý povlak.

A teď už hurá soutěžit…

Než se s kladívkem vrhnete na ten kokos, věnujte pozornost naší soutěži. Dva z vás v ní totiž kuchařku Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti vyhrají a budou tak moci vyzkoušet i další lákavé recepty jako třeba melounovou zmrzlinu, jemnou mrkvovou polévku, jahodovou limonádu, ředkvičkovou pomazánku a mnohé další.

Chci VYHRÁT!

Soutěž o 2 kuchařky Vaříme s dětmi pro děti běží až do 1. ledna 2016.

Tip pro ty, kdo naše soutěže ještě moc neznají