Petra Novotná, grafička, fotografka, ale hlavně máma, připravila společně se svými malými dětmi kuchařku plnou hravých jídel, která budou chutnat celé rodině. A my jsme pro vás pro změnu připravili soutěž, ve které tuto jedinečnou kuchařku dva z vás vyhrají.
Petra Novotná
Petra je máma dvou dětí, Lindy a Vojty, manželkou Lukáše a paničkou Lorda Čokopsa. Vystudovala počítačovou grafiku a několik let se touto prací také živila. Všechno to ale vlastně začalo mateřskou dovolenou – nejenže Petra vařit musela, ono jí to navíc začalo i náramně bavit!
Objevovala stále nové suroviny, nová jídla a své výtvory začala fotit. Založila blogy Kuchařinka.cz a Natalířek.cz, na kterém vařila a stále vaří právě s dětmi a pro děti. Jednoho dne se přistihla, že jsou vařečka a foťák dvěma nejpoužívanějšími věcmi jejího dosavadního života, a tak spojila vášeň s praxí a stala se food fotografkou.
Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti byla vyústěním jejích snah zapojit Lindu a Vojtu do procesu vaření. No a povedlo se to? My myslíme, že ano!
Vaříme s dětmi pro děti
pro maminky a děti od tří do deseti let
autorka: Petra Novotná
Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti je skvělou inspirací pro všechny maminky, které rády vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, které rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním.
Kuchařka je psaná jak pro maminky, tak pro děti. Tučně jsou vyznačeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pak „pokyny“ pro mámy-kuchařky. Každý recept obsahuje seznam surovin, podrobně popsaný postup i povídání o hlavní surovině daného pokrmu, které můžete vašim dětem v průběhu vaření nebo před ním předčítat. Také úvody jsou psány tak, aby přilákaly pozornost vašich nejmenších.
Naučte své děti při vaření rozpoznávat nejrůznější suroviny i jejich vlastnosti při vaření, naučte je zapínat i vypínat troubu, opatrně krájet ovoce i zeleninu do salátu, míchat, válet, a hlavně se z dobrého jídla těšit!
Fotografie receptů: Petra Novotná
Fotografie obálky a autorky v úvodu: David Turecký
Fotografie autorky v medailonku: Barbora Hlaváčová
Vydalo nakladatelství Smart Press
MOC 499 Kč, k dostání se slevou na www.smartpress.cz
Počet stran: 208
Než se pustíme do soutěžení, ještě malá ochutnávka 😉
Kokosové bonbonky v čokoládě
Kokos
Kokosový ořech je opravdu tvrdý oříšek. Nedá se do něj nakouknout, takže se dost špatně vybírá. Uvnitř ořechu je bílá dužina a kokosová voda. Když v obchodě ořechem zatřeseš, musíš v něm tu vodu slyšet šplouchat. Pokud nic neslyšíš, nejspíš je ořech starý a vyschlý. Kokosová skořápka by také neměla být popraskaná. Takový ořech určitě nekupuj. Ale jinak ti s výběrem kokosu pomůže jenom štěstí.
Tři tmavé puntíky na ořechu mají svou funkci a vznikají přirozenou cestou. Dva z nich jsou tam proto, aby se do ořechu dostaly potřebné živiny a mohl růst. Třetí slouží pro klíček ořechu, a proto má mnohem měkčí „špunt“. Tudy se snadno dostane ven voda, ale při otvírání kokosového ořechu ti moc nepomůže.
Kokos sám určitě nerozbiješ. Popros maminku a tatínka o pomoc. Kokos zabalte do utěrky a opatrně do něj bouchněte kladivem. Pak už jde dužina snadno vyloupnout z tvrdé skořápky. Snězte ji co nejdříve, protože kokos na vzduchu rychle žlukne. Pokud ho nastrouháš, můžeš ho použít do našeho receptu na bonbonky.
Ingredience
- 100 g strouhaného kokosu (buď čerstvého, nebo sušeného kokosu v bio kvalitě)
- asi 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 100 g kvalitní čokolády
Postup
- Do vyšší nádoby (třeba do většího hrníčku nebo misky s vysokými okraji) dej kokos, kokosový olej a javorový sirup.
- Maminka ti směs rozmixuje tyčovým mixérem. Nemusíte ji mixovat úplně do hladka, důležité je, aby se suroviny spojily – hlavně sirup s olejem.
- Teď rozlož pečicí papír na talíř, tác nebo menší plech, který se ti vejde do lednice.
- Celou směs na papír vyklop a rozprostři stěrkou. Měla by ti vzniknout placka vysoká asi jako tvůj paleček.
- Směs přikryj dalším pečicím papírem a dej jen na 10–15 minut do lednice. Hmota nesmí úplně ztuhnout, protože by se při vykrajování drolila na malé kousky.
- Až směs trochu ztuhne, vyndej ji z lednice a začni z ní vykrajovat malá kolečka. Pokud nemáš malé kulaté vykrajovátko, můžeš použít třeba kovové víčko z láhve nebo maličkou skleničku.
- Kolečka skládej zpátky na tác, a až je všechny vykrájíš, dej je do mrazáku. Musí být tak chladná, aby se v horké čokoládě nerozpustila a naopak na nich čokoláda rychle ztuhla.
- Maminka ti rozehřeje čokoládu.
- Připrav si vidličku a talířek vyložený pečicím papírem. Vytáhni kolečka z mrazáku, každé z nich naber na vidličku a opatrně vykoupej v čokoládě. Pracuj rychle, jinak se ti kolečka v čokoládě rozpustí. Na vidličce je nech chviličku okapat a pak polož na pečicí papír a nech hezky ztuhnout. Do lednice už bonbonky nedávej, na čokoládě by se pak vytvořil bílý povlak.
A teď už hurá soutěžit…
Než se s kladívkem vrhnete na ten kokos, věnujte pozornost naší soutěži. Dva z vás v ní totiž kuchařku Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti vyhrají a budou tak moci vyzkoušet i další lákavé recepty jako třeba melounovou zmrzlinu, jemnou mrkvovou polévku, jahodovou limonádu, ředkvičkovou pomazánku a mnohé další.
Soutěž o 2 kuchařky Vaříme s dětmi pro děti běží až do 1. ledna 2016.
Tip pro ty, kdo naše soutěže ještě moc neznají
- Než se pustíte do tipování, nahlédněte do vyhodnocených soutěží, v jakých hodnotách se konečné počty tipů pohybují.
- Počítejte s tím, že jednou denně můžete svůj tip upravit, takže se vyplatí zpočátku tipovat spíš při zemi, abyste měli přehled, jakým tempem tipy do soutěže přibývají.
- Jednou denně (nad ránem) probíhá kontrola všech tipů, o překročení toho svého budete případně informováni emailem.
- Aktivní návštěvníci stránek mohou stav svého tipu zkontrolovat kdykoli přímo na soutěžní stránce.