Nebát se experimentovat

Blíží se Velikonoce a s nimi i spousta aktivit – pletení pomlázky, výzdoba, příprava pohoštění pro koledníky, naučit hodovačku a nazdobit vajíčka. Tak na výzdobu se můžeme připravit včas dopředu.  Takže upečte buchtu, do ní vajíčka, vyfouknout a skořápky. No a pak se můžeme pustit do zdobení …

Nakladatelství Anagram v edici TOPP, vydalo tvořící sešitek Velikonoční vajíčko s podtitulem různé způsoby zdobení. Osobně na tyto knížečky nedám dopustit, spoustu jich vlastním a využívám ke svému tvoření pro potěchu a stejně tak i do školky, pro svoje dětičky.

Na začátku tohoto titulu najdete rozepsaný a nafocený materiál, který budete potřebovat. Následuje jednoduchý a názorný fotopostup – jak na to! Jak vyfouknout vajíčko, jak přenést motivy na něj, jak barvit vajíčka a jak ho následně i zavěsit. Jsou to jednoduché triky a rady, které jistě pomohou. Jsou zde i TOPP tipy. Zde najdete rady v podobě –  jaká vajíčka nakupovat, jak vyfouknout vajíčko aniž byste použily pusu, která lepidla a jak nanášet a neskutečně fajn nápad, držák vajíček na zdobení. Vůbec jsem třeba osobně neznala tuhle důmyslnost.

Pak již následují jednotlivé návody různých technik zdobení. Záleží na vaší nálady, a chuti si některou vyzkoušet. Která to bude? Najdete tu pestře pomalovaná, vyškrabovaná, voskovaná, polepovaná, omotaná šňůrkami…

U každého je vypsáno, co budete potřebovat a v jednotlivých krocích najdete rozepsaný postup. Nechybí tu ani fotografie výsledných vajíček. Osobně mi trochu vadí, že návody jsou pro mě víc než nutně zjednodušené. Například když si přečtu – nastříkejte barvu na vajíčka, tak mi hlavou jeda otázka „JAK?“. Tím, že tvořím dost mě i napadne, zkusit to přes kartáček., ale napadne to i ostatní, které s tím zkušenost nemají?

Já se pustila do krakelovaného vajíčka. No a k lítosti své musím přiznat, že se mi nepovedlo. Chybu tuším ve stáří krakelovací barvy, ležela mi tu delší dobu… ale vajíčka se mi tak líbí, že určitě koupím a vyzkouším. Zálusk mám i na slaměná vajíčka a díky rozepsání tady vím, jak se musí se slámou pracovat, než se přiloží na vajíčko, což jsem netušila.

Sešitek doporučuji všem, kdo chtějí vyzkoušet různé techniky a způsoby ozdobení velikonočních kraslice, jimiž si ozdobí své bydlení, anebo je můžou i podarovat. Věřím, že každý si najde to, které ho okouzlí…


Velikonoční vajíčko

Vydalo nakladatelství Anagram

Autor: Milan, K. a Eder, E.
Počet stran: 40
Formát: 145×210 mm
Vazba: brožovaná

Více o knížce, s možností objednání, najdete tady.
Podívejte se i na ukázky!


Nakladatelství ANAGRAM s.r.o. vydává knížky od roku 1997. Základní řadou je edice kreativních knížek TOPP, přinášejících názorné, barevnými ilustracemi a předlohami v původní velikosti doprovázené návody k tvorbě nejrůznějších výrobků z mnoha materiálů. Je určena všem věkovým skupinám čtenářů, především však dětem a mládeži. Podobně zaměřené knížky obsahují také edice Krok za krokem (o nejrůznějších technikách výtvarné tvorby).