Názor na úvodní článek

Jsem dlouholetý trenér dětí a mládeže. Jsem samozřejmě ovlivněn atletikou, kterou trénuji. Atletika má jednu výhodu, rozhodnutí, zda ji dělat vrcholově přichází později, tak v 17-18 letech, a to již dotyčný jedinec je sám schopen rozpoznat, co chce a na co má… Rodiče jsou hodně důležití, záleží, jak se dětem věnují v předškolním věku a v mladším školním věku. Děti by měly dělat všechno – hry, plavání, gymnastiku, jezdit na kole atd. Pak je potřeba vybrat dobrý oddíl. Nesmí trénovat děti jako dospělé, ale přiměřeně jejich věku. Činnost musí být různorodá. A teprve s přibývajícím věkem přibývá atletiky.
Důležité je, jestli trenér ze svěřenců dokáže vytvořit partu. Nikdo nebude chodit někam, kde ho lidi netáhnou. Jestli na super výkony v dospělosti někdo nemá, tak jich nedosáhne, může být dobrý, ale ne vynikající. Jestli ano, tak dosažení supervýkonu ovlivní ještě spoustu důležitých faktorů. Velmi důležitým jsou rodiče a jejich rozumný přístup. Plný pytel peněz – no jak kde, jiné je to asi u tenisu a jiné v atletice. Ale všude se za služby platí, jde o to, jestli platíte za kvalitní služby, či ne. Jednu zkušenost s velmi ambiciózními rodiči jsem udělal. V mladším věku, kdy by vše měli vidět s nadhledem, tak blbnou, a když je jejich dítěti 16-17 let a kdy je komunikace nejdůležitější, tak si ho ani nevšimnou a nedokáží bojovat s negativními vlivy okolí.
Jestli chcete, aby Vaše dítě atletiku dělalo, najděte si oficiální stránky Českého atletického svazu www.atletika.cz a tam oddíl u Vašeho bydliště.