Jak vybrat knihu pro děti?

Všichni dobře víme, jak je důležité, aby naše děti četly. Rozšiřuje se jim slovní zásoba, lépe rozumějí významu slov a gramatice, získají zajímavé informace a je prokázané, že pravidelné čtení zvyšuje inteligenci. Pokud čtou rodiče, je velmi pravděpodobné, že i jejich děti si v knihách najdou zalíbení. Ale co dělat, když nejsme pro své děti dostatečně dobrým příkladem? Vyberte knihu, která dítě bude opravdu bavit, dokáže jej přenést do světa fantazie a rozesmát.

Vezměte své děti do knihkupectví a společně si prohlížejte knihy, které vás zaujmou. Nepospíchejte, zaměřte se na styl jazyka, také ilustrace vám o kvalitě knihy mohou napovědět. Případně se zeptejte prodejce, aby vám s výběrem knihy poradil. Úžasné jsou třeba komiksy, mají tisíce podob a miliony příznivců po celém světě. V komiksovém vydání vychází Asterix, populární Čtyřlístek a nestárnoucí Batman. Komiksy často vyhledávají i ti, kteří o klasické knihy nestojí.

Prohledejte internet, pročtěte diskuse a hodnocení. Určitě naleznete populární titul vhodný pro věk vašeho dítěte. Podívejte se do internetového knihkupectví, najdete v něm stovky knih pro děti, přehledně rozdělených do různých kategorií podle věku, pohlaví i zájmů dětí. Při nákupu na internetu zůstanete v pohodlí domova, budete mít dostatek času na rozmyšlenou a možná ještě ušetříte.
Zajděte do knihovny a inspirujte se tam. Knihovníci většinou milují svou práci a perfektně se vyznají v tom, co děti skutečně čtou. Určitě vám nabídnou pestrý výběr literatury a doporučí vašemu dítěti knížku, do níž se zaujatě začte.

Nyní přichází čas prázdnin, dovolených, letních táborů a týdnů strávených na chatě. Využijte s dětmi tuto dobu a nabídněte jim pro ukrácení dlouhé chvíle zábavnou knížku.