Děti na zahradě? Nezapomeňte na bezpečnost

Zahrada je skvělé místo pro děti – tráví čas na čerstvém vzduchu, mohou si zde hrát a objevovat svět. Zároveň mohou pomáhat svým rodičům se sezónními pracemi a naučit se díky tomu, jak se správně starat o rostliny, jaký je koloběh roku a co všechno se děje v přírodě. Nezapomínejte však, že i na zahradě čekají různá nebezpečí a rizika. Máme pro váš proto pár tipů, jak můžete zlepšit bezpečí svých dětí na zahradě.

Nepůjčujte dětem ostré nářadí nebo přístroje

I na zahradě je spousta činností, během nichž nejsou potřeba nůžky nebo sekačka. Začněte s jednoduchými pracemi, jako je zametání, sbírání listů, vděčnou činností je také starání se o záhonky. Děti se tak mohou naučit starat se o rostliny a budou mít radost, až jim vyroste mrkev, kterou jste společně zaseli. Postupně můžete přidávat další činnosti, záleží však na každém dítěti a jeho rozvoji, kdy je ta správná doba.

Nezakazujte, učte!

Děti jsou koumavé a chtějí porozumět všemu kolem. Při práci na zahradě to platí stejně. Stanovte si hranici toho, k čemu děti pustíte a k čemu ne, zároveň si ale nekažte čas s dětmi zbytečným zakazováním. Snažte se, aby děti porozuměly jednotlivým pracím, učte je zacházet s různými nástroji. Pokud plánujete děti zapojovat pravidelně, můžete jim pořídit vlastní sadu zahradního náčiní pro děti, s kterou se jim bude mnohem lépe zacházet.

Nezapomeňte na pracovní oblečení

I pro ty nejmenší se vyrábí dětské montérky, díky kterým nebudou děti závidět tátovi a zároveň se v nich budou cítit pohodlně. Vy se nemusíte bát roztrhaných kalhot a děti se můžou naplno věnovat pomáhání.

Zdroj: www.brudra.cz