Chodovská tvrz má nové výtvarné dílny – osobitý přístup v osobitém prostředí

Znáte situaci, když dítě řekne: “Namaluj mi…“ a vy vysvětlujete, že neumíte, nechcete či nemůžete? A přitom jste měli velkou chuť vzít štětec, tužku, pastelku, křídu a malovat, stejně jako dítě, které zaujatě a bez zábran tvoří na papír krásné světy a nestará se o hodnocení?

Výtvarné dílny, kde se dospělí zbaví bázně z výsledků svých výtvarných činností a kde děti s radostí tvoří, pořádá Chodovská tvrz. Lektorské oddělení je organizuje v návaznosti na činnost galerie moderního umění.

Obě pravidelné dílny, „Středeční výtvarka“ a „Sobotní dílna“, jsou určené jak dětem, tak dospělým; v sobotu přímo rodinám i s prarodiči. Už sama Chodovská tvrz totiž obsahuje nejen dlouhou historii budovy, ale i galerii moderního umění. A tak jako je inspirativní tato kombinace „starého“ a „nového“, tak i konfontace tzv. „starých a zkušených“ s „mladými a nezkušenými“ přináší nové lidské a výtvarné zážitky. Vzájemné poznání a porozumění je pak cílem.

„Středeční výtvarka“ rozvíjí každý týden od 15:00 do 17:00 výtvarné vidění a cítění, které má sice každý, ale často jiné, než by si představoval. Bývá proto velké dobrodružství poznávat sám sebe, zvlášť když se člověk (především dospělý) zbaví strachu a potřeby výkonnosti. A protože se výtvarné myšlení děje na jiné rovině než to běžné a každodenní, jeho výsledky jsou o to více obohacující. A současně relaxující.

„Sobotní výtvarka“, určená rodinám s dětmi od 5ti let, se koná jednou za čtvrnáct dní. V nejbližším termínu 5. listopadu naváže ještě naposled na výstavu Lubomíra Typlta HOLKY – obraz holek a jeho násobení bude v záři reflektorů od 15:00 do 17:00. Není asi třeba dodávat, že společná výtvarná práce učí spolupracovat a současně vyjadřovat sebe a svůj názor i v rámci rodiny.

Přijďte vyzkoušet různé výtvarné techniky s Mgr. Jiřím Raitermanem, lektorem dílen. Různé způsoby malby a kresby jsou prostředkem, jak zachytit svět kolem sebe. Schopnost zobrazit ho máme všichni. Dílny v Chodovské tvrzi rozvíjí u dětí i dospělých nadání poznávat svět jazykem umění. Přijďte; je výjimečný zážitek tvořit v prostředí inspirativních prostor historické kulturní památky. A až vám příště někdo řekne například: „Namaluj mi beránka!“ nebudete se bát a namalujete.

Chodovská tvrz

Ledvinova 9/86
149 00  Praha 4
tel.: 267 915 444
e-mail: jiri.raiterman@chodovskatvrz.cz

Více na www.chodovskatvrz.cz.