A co takhle tenis – od kolika let začít trénovat

Dobrý den, chtěla bych napsat krátký článek o tenise pro Vás rodiče a děti, kteří byste rádi začali a nevíte jak na to a od kolika let…Jmenuji se Mirka Melicherová, jsem dlouholetou trenérkou dětí, mládeže i dospělých, aktivně jsem závodila 15 let na úrovni divize a ligy, jsem trenérkou 1. třídy a absolvovala jsem FTVS-UK v Praze.
Znám mnoho rodičů , kteří mají se svými ratolestmi obrovské ambice a chtějí za každou cenu, aby se jejich dítě stalo budoucím šampionem. Chtěla bych tímto říci, že nejlépe je začít s tenisem od 6 let věku dítěte, tedy v době, kdy zahajuje školní docházku a začne mít určitý režim dne.
Do tenisové školy se často přihlašují děti 4 leté, které na tento dost fyzicky náročný sport nejsou připraveny ani fyzicky ani psychicky. Tedy má rada pro rodiče zní, začněte s tenisem v době, kdy je Vaše dítě schopno zvládnout náročné tenisové tréninky, zpravidla zpočátku skupinového charakteru.
Individuální výuka dítěte je vhodná nejdříve po absolvování tenisové školičky, která trvá minimálně 1 rok. Tenisové zápasy začínají od 10 let věku dítěte, kdy je již registrovaným hráčem v kategorii mladšího žactva, do této doby by měl zvládnout všechny základní údery a naučit se taktice dvouhry a čtyřhry.
Rozhodně nedoporučuji přetěžovat děti tréninkem více jak 2krát týdně, tenis je sport, který zatěžuje u praváků pravou polovinu těla u leváků obráceně. Vhodná jsou i kompenzační cvičení – plavání a posilování s vlastním tělem nikoli činkami, a to do 15 let věku dítěte.
Pokud by někdo z Vás měl jakékoli dotazy k tréninku, zápasům, turnajům, vztahu rodiče a trenéra, napište mi mail a já Vám ráda ihned odpovím. Je mi 35 let a od svých 8 let hraji tenis, otec byl trenérem mládeže, takže se domnívám, že se s Vámi mohu podělit o své letité zkušenosti z oblasti trénování i závodní činnosti.

S pozdravem Mirka Melicherová
trenérka 1.třídy
www.volny.cz/bohemiatennis