Recenze: Veselé experimenty na doma

Co si budeme povídat, experimenty a pokusy působí magicky na všechny děti. Je jedno, jestli jsou malé, nebo velké. Když mohou experimentovat jsou ve svém živlu. A já to moc dobře vím. Nejenomže sama mám tři děti, ale dalších 25 v práci.

Až si nakonec říkám „že já jim vůbec něco ukazovala“. Myslím to ale v dobrém :-).

Ono totiž, když přijdu s něčím novým, ukážu jim to, nejprve se snaží přijít na to –  jak a proč. Pak si o experimentu povídáme a nakonec ho znovu vyzkoušíme a pak už to dokolečka chtějí opakovat. A to i další dny. Docela často jsem i překvapena na co všechno děti sami přijdou.

Nakladatelství Edika vydalo knižní publikaci Veselé experimenty na doma. Autorkou je Maria Yakovleva.

Můžete se těšit na 110 stran s 50 experimenty, které hravě zvládnete doma. Autorka publikace chce ukázat, že věda se dá dělat zajímavě, vesele a hlavně doma. Věda, díky které děti proniknou např. do tajů chemie, fyziky, biologie.

Pár experimentů, na které se můžete těšit a vyzkoušet si:

létající magnet, barevný kaleidoskop, papírový padák, model ruky, kouzelná nit, zatmění Slunce, tajné poslání nebo barevná fantazie.

Ať si vyberete cokoliv, chybu neuděláte a zažijete spoustu legrace.

Hudební brčko

Tenhle pokus je velice lehký a rychlý, ale děti bude bavit dlouho. Na jednom konci zploštíme 1 cm brčka. Já jsem stiskla mezi prsty, takže to bylo asi o něco více. Nůžkami zastřihneme konce do tvaru trojúhelníku tak, že sestřihneme boční okraje.

Na opačné straně brčka uděláme tři malé otvory, které musí být od sebe stejně daleko. Je proto dobré dopředu si fixem udělat tečky. A hudební brčko je hotové.

Přiznám se, že jsem byla ráda, když jsem šla z práce domů, protože děti vydržely pískat hodinu a půl v kuse a při počtu 20 dětí to bylo něco. 🙂

Doporučuji zkrátit brčko na polovinu. Když bylo dlouhé, nepískalo nám. Zkracujte postupně až do doby, kdy budete se zvukem spokojeni.

Barevná fantazie

Z kartonu si vystřihneme kruh a necháme děti, aby si ho vybarvily.

Pomocí jehly si doprostřed uděláme dírku. Doprostřed zapíchneme párátko. A už jenom stačí otáčet.

Doporučuji ze spodní strany trochu oblepit páskou. Pak se káča točí nádherně.

Publikace Veselé experimenty na doma je velice pěkná, barevná a zábavnou formou učí děti nejenom fyziku a chemii. Nemůžu nic jiného, než souhlasit s autorkou.

Tato kniha ti, mladý čtenáři, otevře zářivý svět a vysvětlí některé jeho zákony.

Doma i ve školce měla kniha velký úspěch. Děti už mají vybráno, co si vyzkoušíme příště a těší se na další  experimenty. 🙂 Vám přeji totéž, protože není nic hezčího než strávit čas s dětmi a společně si užít spousty legrace.

Veselé experimenty na doma                                  

Autorka: Maria Yakovleva

112 stran, pro děti 5 – 10 let

Vydalo nakladatelství  Edika v březnu 2017.

Knihu si můžete objednat na www.albatrosmedia.cz.