Recenze: Se zvířátky za vrátky

Básničky, říkanky a hrátky s řečí jsou základem knížky, kterou napsala zkušená autorka titulů pro děti…

Milada Motlová je také redaktorka a editorka, věnuje se hlavně tvorbě knížek pro děti. Za svou tvorbu získala i několik ocenění, například Zlatou stuhu 2010 za nakladatelský počin Od jara do zimy apod. V nakladatelství Knižní klub jí vyšla nedávno kniha Se zvířátky za vrátky, v níž bohatě využívá svého studia češtiny.

Jedná se o knihu doslova napěchovanou říkankami, básničkami, ale i hádankami a nejrůznějším vyprávěním pro malé děti.

Základ knihy by se dal shrnout do věty: „Mluv se mnou“. Autorka se nejenže snaží ukázat rodičům i dětem krásu a bohatost českého jazyka, ale zároveň díky obsahu této knihy podněcuje k jeho procvičování. To je vhodné například u dětí, které z různých důvodů mluvit nechtějí, nemají dostatečnou slovní zásobu, nebo naopak trpí nějakou logopedickou vadou, kdy je nutné časté a obměňované procvičování a hraní si s jazykem.

Knížkou provází děti devět zvířátek, která jsou prezentována v kapitolách věnovaných devíti písmenům abecedy. Tato zvířátka provází děti – malé čtenáře, mluví s nimi, pomáhají jim ukázat krásu jazyka. Děti se díky nim a jejich hádankách procvičí v postřehu, v hledání logických souvislostí, ale především je tato zvířátka budou motivovat k mluvení a tím i k rozvoji řeči. Jedná se o velice všestrannou knížku, kde si rodiče s dítětem mohou vybrat žánr, na který mají zrovna chuť a náladu, čemu se chtějí momentálně věnovat a nejsou vlastně nijak nuceni, či omezováni jednostranným specifikem.
K tomu všemu je titul vhodný i k poznávání okolního světa, života zvířátek, ale i lidí a jejich vlastností.

Knížka je doporučena od pěti let. Já bych ji ale klidně doporučila i mladším dětem. Je v ní mnoho úkolů, které bez problémů zvládnou. Knížka ale vybízí i k povídání mezi rodiči a dítětem, což je právě u menších dětí základem k rozvoji řeči. Rodič může z knihy čerpat náměty na povídání, ale třeba i hry – jen je nutné trochu zapojit fantazii. Autorka ale rodiče na této cestě velmi dobře vede.

Velká většina stránek je ilustrovaná, což navíc také pomáhá. Vyhledávají se třeba odpovědi na otázky, které dětem pokládají rodiče. Jsou to jednoduché úkoly, se kterými ani ti mladší nebudou nijak velké obtíže.

Z toho zároveň vyplývá, že je knížka velice vhodná ke spolupráci rodiče s dítětem.

Díky rozmanitosti úkolů, které na sebe nijak nenavazují a lze si tedy volit dle svého zaujetí a potřeb, mohou rodiče dítě také motivovat k rozvoji řeči, tj. mluvení vhodným povídáním k příběhům či říkankám, které lze například i kreativně doprovázet mimikou, či zvolením hry podle vlastní fantazie apod.

Zelený chlapík ostny má,
kdo na ně sáhne,
toho popíchá.

 ……

Jsou dva chlívečky,
Pod jednou stříškou.

Knížku ale nepochybně ocení i rodiče s dětmi, které sice nemají problém s výslovností, ale kteří chtějí dětem krásu svého jazyka ukázat. Autorka využila veškerých svých znalostí a i fantazie a připravila dětem úžasné jazykové skvosty. Musím přiznat, že by mě ani nenapadlo, kolik slov může existovat na jediné písmenko, resp. v kolika slovech se může jediné písmenko, třeba i několikrát skrývat. Celkově mi knížka připomíná čistě logopedické tituly, které využívám pro své děti na doporučení jejich logopedky.

Žabák ženichem

V kalužině žabák kváká,
na žížalky žabky láká.
Oženili žabáka –
žabák kuňká, nekváká.

Knížka je bohatě ilustrována naší přední kreslířkou, Dagmar Ježkovou. Její obrázky jsou velice krásné, stejně jako naše řeč a úžasně doprovázejí texty Milady Motlové. Vše je vyvedeno v jemných pastelových barvách, které velmi pěkně „ladí“ s texty i celkovým zpracováním pro menší děti.

Knížku Se zvířátky za vrátky tak mohu vřele jen a jen doporučit, protože se jedná skutečně o velmi dobře zpracovaný titul, který zaujme jak rodiče a děti s nutností procvičování jazyka, tak i všechny ostatní, které si prostě chtějí jen hrát, povídat, smát se a hádat se zvířátky.

Další knížky autorky v Knižním Klubu: